I en skrivelse till regeringen förespråkar Smer att regelverket för forskning på mänskliga embryon »uppdateras för att spegla den vetenskapliga utvecklingen inom embryo- och stamcellsforskning«.
Smer ger ett antal förslag på saker som bör utredas (se faktaruta), bland annat ett explicit förbud mot reproduktiv kloning. Därtill vill rådet ändra tidsgränsen för hur länge man kan forska på mänskliga embryon innan de måste förstöras. I dag tillåter regelverket forskning på mänskliga embryon fram till 14 dagar efter befruktning, en gräns som kommer från 1970-talet och som med dåtidens teknik inte gick att nå. Men det har ändrats.
Smer lyfter att forskning på embryon efter 14 dagar, en kritisk period när organsystemen utvecklas, skulle kunna ge ny och viktig kunskap på områden där det i dag saknas mycket fakta. Rådet nämner som exempel orsaker till fertilitetsproblem, bättre metoder för assisterad befruktning, och medfödda sjukdomar som har sin grund i störningar under en period efter 14 dagar.
Reglerna om forskning fram till 14 dagar var en avvägning på 1970-talet, en kompromiss mellan forskning och respekt för moraliska uppfattningar om livets ursprung samt embryons skyddsvärde, skriver Smer. Men rådet menar också att embryon inte utvecklar något de två veckorna efter dag 14 som borde förändra synen på skyddsvärdet på ett avgörande sätt. Smer anser således att gränsen för forskning skulle kunna flyttas från dagens 14 dagar till det dubbla – 28 dagar.
Smer har även framfört sitt ställningstagande i en debattartikel i Dagens Nyheter. Men i en debattartikel i Svenska Dagbladet motsätter sig en av ledamöterna i Smer uppmaningen till regeringen.
Kristdemokraten Per Landgren reserverade sig mot beslutet till skrivelsen och menar att Smers förslag är en farlig urholkning av människovärdet. »Argumentet med den potentiella kunskapsvinsten är spekulativt. Internationellt har forskare redan ansökt om en 48-dagarsgräns«, skriver Per Landgren, som menar att man befinner sig på ett sluttande plan.
(uppdaterad 2024-04-10)