Läkartidningen har vid upprepade tillfällen berättat om bristen på diabetesläkemedlet Ozempic (semaglutid). En brist som med tiden gått över i en brist på samtliga läkemedel i gruppen GLP 1-analoger.

Ozempic har även gjort succé som viktminskningspreparat och i december vädjade Läkemedelsverket till landets läkare att inte förskriva Ozempic och andra GLP 1-analoger utanför godkänd indikation – det vill säga inte till personer utan diabetes. Detta efter att en analys visat att 20 till 40 procent av nyinsättningarna av GLP 1-analoger under första halvåret 2023 gjordes till personer utan diabetes – trots uppmaningar om att vika de här läkemedlen främst för diabetespatienter.

Nu har Socialstyrelsen kartlagt förskrivning och uttag av läkemedlen Ozempic och Rybelsus som båda är godkända för behandling vid typ 2-diabetes. Wegovy, som också innehåller semaglutid och är godkänt för behandling av fetma, har ännu inte lanserats på allvar i Sverige och omfattas inte av kartläggningen.

– Den slutsatsen man kan dra är att semaglutid är ett eftertraktat läkemedel även i Sverige och att användningen ökar. Det är en global brist, men i Sverige ser vi att det i de allra flesta fall hämtas ut av patienter som har godkänd indikation, det vill säga diabetes typ 2, säger Maria State, enhetschef på avdelningen för analys på myndigheten.

Hon tillägger:

– Den allra största majoriteten förskrivs till rätt patienter. Utifrån den samhällsdebatt som pågått, att diabetiker inte får sina läkemedel och att andra patienter tar deras läkemedel, så var det en viss överraskning.

Majoriteten av de läkemedel som hämtades ut var subventionerade och förskrivna av vårdgivare i regional regi.

Samtidigt pekar kartläggningen mot en ökning av andelen uttag av läkemedel där patienter betalar ur egen ficka. Under perioden januari till februari i år utgjorde uthämtning utan subvention närmare 12 procent av totalt antal uthämtade definierade dygnsdoser.

Det finns dessutom stora skillnader mellan olika regioner, där Region Skåne och Gävleborg sticker ut, när det gäller antalet förskrivningar. Här förskrevs en större mängd läkemedel utan subvention än vad som hämtats ut av dess invånare.

– Skåne och Gävleborg tar betydligt fler utomlänspatienter, säger Maria State.

Kartläggningen visar också att ett fåtal vårdgivare står för en hög andel av den totala förskrivningen utan subvention i riket. Drygt 60 procent av uthämtade recept utan subvention förskrevs av vårdgivare i Skåne.

– Det finns säkert vårdgivare där som nischar sig för behandling av obesitas, säger Maria State.

Hos var sjätte patient som hämtat ut läkemedel med semaglutid under perioden januari till februari i år kunde Socialstyrelsen inte hitta vare sig en typ 2-diabetesdiagnos eller obesitasdiagnos. Men här uppmanar Maria State till försiktighet vid tolkningen.

– Det kan röra sig om felaktig förskrivning, men det kan också vara så att patienter har diagnostiserats med typ 2-diabetes eller obesitas i primärvården. Då ser vi inte det i våra register. Både typ 2-diabetes och obesitas behandlas många gånger i huvudsak inom primärvården.

Ta del av kartläggningen.