Framtiden för Sollefteå sjukhus har länge varit en het potatis och de tre styrande partierna i Region Västernorrland har alla vitt skilda visioner. Medan Centerpartiet har velat få tillbaka BB och den akuta kirurgin har Socialdemokraterna i stället förespråkat en utveckling av nuvarande verksamhet. Det tredje partiet i styret, Moderaterna, har resonerat tvärtom och velat lägga ner sjukhuset i dess nuvarande form.

Dessa tre scenarier var utgångspunkten för en extern utredning vars första delrapport nyligen lades fram. Utredarna förordade dock ett fjärde alternativ, som i stora drag går ut på att samla all specialiserad sjukhusvård i Örnsköldsvik och Sundsvall och i stället låta Sollefteå sjukhus fokusera på äldre multisjuka. Sammantaget skulle förändringarna innebära en besparing på 73 miljoner kronor. Lars Rocksén, Läkarförbundets förste vice ordförande och själv läkare i regionen, har redan gått hårt åt förslaget som han menar skulle hota patientsäkerheten. Men han tycker dessutom att rapporten bygger på felaktiga kalkyler och bristande underlag. Utredarna skriver själva att beräkningarna behöver bli mer detaljerade i ett senare skede.

– Man har exempelvis inte tagit med kostnadsökningen för förflyttningen av patienter mellan sjukhusen, och inte heller på ett relevant sätt tittat på vad det kostar att flytta verksamhet till andra sjukhus. Däremot har man tagit med hela kostnaden för att bedriva vården i Sollefteå. Det blir en väldig obalans, säger han.

Därmed kan den tänkta besparingen på 73 miljoner kronor bli mycket mindre i praktiken, när ytterligare kostnader läggs till. Men inte ens om man skulle lyckas spara in 73 miljoner som aviserat är det särskilt mycket att skryta med, enligt Lars Rocksén.

– Det kan låta mycket, men i en budget på 7 miljarder motsvarar 70 miljoner en procent. En besparingspotential på en procent brukar anses vara väldigt lite i stora organisationer, säger han.

I mitten av juni är frågan uppe i regionfullmäktige då ett inriktningsbeslut ska fattas. Utredningens andra etapp inleds i höst.

Läs också:
Rocksén: Förslag att avveckla viss vård i Sollefteå inte förankrat
Sollefteå sjukhus tvingas vänta på besked om framtiden