Första kvartalet visar ett underskott på 1,5 miljarder kronor, vilket är drygt 300 miljoner kronor större än beräknat.

Prognosen för helåret landar på ett minusresultat på 4,9 miljarder – nästan 500 miljoner mer än vad den borgerliga treklövern, bestående av M, KD och L, hade budgeterat för.

– Det är sjukhusen som fortsätter att dra över sina budgetar, säger Carl Johan Sonesson (M), ordförande i regionstyrelsen, till P4 Malmöhus.

Under regionstyrelsemötet på torsdagen yrkade Socialdemokraterna på att det statliga tillskottet skulle gå till sjukvård – men detta röstades ner på grund av att pengarna var tillfälliga för året.

Regionrådet och oppositionsledaren Henrik Fritzon (S) var besviken.

– Det (statliga tillskottet, reds anm.) hade kunnat ta bort all neddragning av personal, tyckte han och syftade på personal på Skånes universitetssjukhus och Helsingborgs lasarett.

Revisorerna i Skåne har tidigare kritiserat både nämnder och styrelser, bland annat sjukhusstyrelserna. Kritiken har bland annat handlat om ekonomi och styrning.

Region Skånes preliminära bokslut för 2023 visar ett underskott på drygt fyra miljarder – klart högre än det budgeterade minusresultatet på nästan en miljard.

Läs även:
Revisorerna i Skåne kritiserar nämnders koll på ekonomin