Sjukvården brukar ses som en av de viktigaste frågorna för de svenska väljarna, men vårens nedskärningar och den efterföljande debatten kan ha bidragit till att frågan nu har dragit ifrån och blivit än viktigare, tror Per Oleskog Tryggvason, chef på Indikator Opinion. Enligt den mätning som företaget gjort på uppdrag av Sveriges Radio Ekot ser nu 23 procent av de tillfrågade just vården som den viktigaste politiska frågan. Det är nästan en fördubbling sedan i höstas och ett tydligt kliv uppåt även från i januari. Sjukvården och lag och ordning var då de två frågor som ansågs viktigast, med 17 procent vardera. Även lag och ordning har ökat sedan den förra mätningen, dock bara till 19 procent.

När personerna i enkäten fick frågan om vilket parti de ansåg hade bäst politik inom sjukvården fick Socialdemokraterna överlägset starkast stöd. Var tredje ansåg att Socialdemokraterna hade bäst politik på området. Närmast efter kom Vänsterpartiet på 10 procent.

Fler opinionsmätningar har visat på liknande utveckling på sistone. Även i GP/Novus undersökning häromveckan fick Socialdemokraterna högst betyg. Också i den mätningen hade sjukvården spurtat ifrån lag och ordning och rankades som viktigast av de svarande.

Läs också:
Undersökning: 8 av 10 läkare påverkas redan av nedskärningar
Nästa steg i neddragningarna i Värmland: 370 tjänster ska bort
Klart: Sus ska spara 470 miljoner kronor – motsvarar 640 heltider
Krisen på Sahlgrenska: »Det går inte att överblicka nedskärningarna«
Stora neddragningar väntar 2024 trots kärva minusbudgetar

Om mätningen

Undersökningen riktade sig till ett slumpmässigt urval av 6 943 röstberättigade svenskar över 18 år. Totalt 2 584 svar samlades in från slutet av mars till slutet av april, vilket ger en svarsfrekvens på 38 procent.