Manifestationer vid Karolinska universitetssjukhuset i både Solna och Huddinge. Foto: Privat

Nästan en månad har gått sedan Karin Pettersson, förlossningschef på Karolinska universitetssjukhuset, fick sparken. Orsakerna var, enligt en extern advokatutredning, att hon har agerat grovt illojalt. Det handlar bland annat om att hon »som det framstår medvetet« angett felaktiga uppgifter om sina bisysslor och tagit emot pengar för föreläsningar som i stället borde ha gått till sjukhuset. Beskedet att Karin Pettersson fick gå slog ner som en bomb. Många av medarbetarna har ifrågasatt sjukhusets agerande och huruvida ett avskedande verkligen står i proportion till de fel hon har gjort sig skyldig till. Under onsdagen anordnades därför nya manifestationer till stöd för Karin Pettersson på flera håll.

Clara Brandkvist. Foto: Privat

– Till skillnad från förra gången, då vi hade en tyst minut, valde vi nu en otyst minut, så det var väldigt mycket visselpipsblåsande både före och efter talet, säger Clara Brandkvist, biträdande överläkare på förlossningen i Solna, som var en av ett trettiotal anställda som slutit upp utanför sjukhusentrén.

Hon ser det som nödvändigt att fortsätta manifestera till dess att sjukhusledningen går med på medarbetarnas krav.

– Vi vill att ledningen gör om och gör rätt vad gäller Karin Pettersson, att hon ska få en ursäkt och sitt jobb tillbaka, säger Clara Brandkvist.

Dessutom vill man se en extern granskning, inte bara av regelverket kring bisysslor, såsom har utlovats, utan även en genomlysning av hur personärenden hanteras.

– Det är en knasig process när man som individ inte får någon information om vad man anklagas för utan i stället får träffa jurister för att sedan bli hemskickad utan att ens veta vad man gjort för fel, säger hon.

I veckan har också förhandlingar mellan läkarföreningen och arbetsgivaren inletts. Karin Pettersson, jurister och en representant för HR närvarade, berättar Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening.

– Det var ett första möte och hur det kommer att fortsätta går inte att svara på, utan man får ta ett steg i taget, säger han.

Läs också:
Rapport varnade för bestraffningar: »Karolinska struntar i resultaten«
Stiernstedt utlovar extern granskning av regler om bisysslor efter protester
Flera parallella demonstrationer: »Accepterar inte skräckvälde«
Mejl från Karolinskas direktör ses som ett hot
V kräver extern granskning om tystnadskulturen på Karolinska
Facket redo för juridisk kamp för att ge sparkad läkarchef jobbet tillbaka
Förlossningschef sparkad för grov illojalitet – protester bland personal