På torsdag blev det klart: Vårdförbundet genomför den blockad man varslat om. Från och med kl 16 på torsdagseftermiddagen kommer medlemmar inte att jobba övertid eller mertid och arbetsgivaren kommer inte att kunna genomföra nyanställningar inom förbundets yrkesgrupper. Blockaden gäller 63 000 medlemmar i Sveriges samtliga regioner.

Vårdförbundet sade upp huvudöverenskommelsen med Sveriges Kommuner och regioner (SKR) och arbetsgivarorganisationen Sobona i december i fjol, och förhandlingar om ett nytt avtal har pågått sedan januari. När förhandlingarna strandade i mars inleddes medling mellan parterna, men inte heller den ledde till en överenskommelse.

Bakgrunden till stridsåtgärderna är att Vårdförbundet inte har fått igenom sina krav om arbetstidsförkortning, hållbara scheman och fyra veckors sammanhängande sommarsemester, skriver förbundets ordförande Sineva Ribeiro på förbundets webbplats.

– Våra yrkesgrupper jobbade omkring 3 miljoner timmar övertid förra året, var tredje medlem jobbar regelbundet övertid. Det visar tydligt på systemfelet i svensk hälso- och sjukvård. Regionerna överutnyttjar medarbetarna med kortsiktiga metoder i stället för att långsiktigt förbättra villkor och arbetsmiljö så att fler vill och kan arbeta heltid i vården, skriver Sineva Ribeiro.

SKR och Sobona säger å sin sida att Vårdförbundets krav är för långtgående.

− Vårdförbundets motbud innehåller nya och än mer långtgående krav än de som har funnits på förhandlingsbordet tidigare under både parternas förhandlingar och medlingsperioden. Det innebär dessutom helt orimliga kostnadsökningar, vilket gör att SKR och Sobona säger nej till budet, säger Ulf Olsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse.

Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund, visar förståelse för Vårdförbundets åtgärder.

– Vi läkare jobbar varje dag tillsammans med sjuksköterskor och biomedicinska analytiker och jag har full förståelse för att många känner att nu är det nog. Speciellt när arbetsgivaren försöker tvinga in försämringar i deras kollektivavtal samtidigt som man säger att den viktigaste frågan är kompetensförsörjningen i vården. Det rimmar illa.

– Vi uppmanar våra medlemmar att inte göra Vårdförbundets medlemmars jobb och vara neutrala i konflikten. Vi ska inte agera på ett sätt som gynnar arbetsgivaren i den här konflikten, fortsätter Sofia Rydgren Stale.

Jonas Holm, ordförande för Västerbottens läkarförening, är inne på samma linje när han pratar med Sveriges Radio.

– Vi kommer inte att ta över sjuksköterskornas arbete, utan vi kommer att göra vårt arbete.

Men blockaden kommer antagligen att påverka länets operationer, konstaterar han.

– Jag tror det kommer att märkas på operationsavdelningarna, där vi kommer att vara tvungna att minska vår verksamhet därför att sköterskorna där jobbar till viss del på övertid.

Sofia Rydgren Stale säger att man från Läkarförbundets sida kommer att bevaka att arbetsgivare inte felaktigt använder skyddsarbete som ett sätt att täcka upp för blockaden.

– Alla strejker i vården är komplicerade, inga patienter får komma till skada. Skyddsarbete är det arbete som måste utföras och medlemmarna kan komma att uppmanas av arbetsgivaren att utföra skyddsarbete för att täcka upp för de strejkande sjuksköterskorna. I dagsläget uppmanar vi våra medlemmar att utföra sådana arbetsuppgifter som absolut inte kan vänta. Ifall vi ser att arbetsgivaren utnyttjar situationen och beordrar våra medlemmar att utföra sjuksköterskors arbetsuppgifter som felaktigt klassats som skyddsarbete så kommer vi att påkalla tvist och kräva skadestånd i varje enskilt fall.

Vårdförbundets stridsåtgärder kommer en knapp månad efter att Läkarförbundet och SKR enades om ett nytt kollektivavtal.

Påverkar de här stridsåtgärderna er syn på avtalet Läkarförbundet slöt med SKR för några veckor sedan?
– Nej, Vårdförbundet har ett annat avtal än Läkarförbundet och är därför i en annan sits. SKR vill ha in försämringar i deras avtal. Läkarförbundet skrev på ett avtal som inte innebar några försämringar för våra medlemmar, bara förbättringar, säger Sofia Rydgren Stale.