Revisorernas kritik i den senaste rapporten kokar ner till ett antal punkter. De handlar om bristande kontroll över kostnaderna, ekonomisk riskanalys, samarbetet med samverkansorganet Sussa, Konkurrensverkets kritik om direktupphandling, samt att hälso- och sjukvårdsnämnden inte tagit del av riskanalyser.

När det gäller kontrollen över kostnaderna, påpekar revisorerna bland annat att programmet med införandet hade ett underskott på 96 miljoner kronor vid slutet av förra året. Trots det har inte regionstyrelsen eller hälso- och sjukvårdsnämnden fattat några beslut för att hantera underskottet.

Revisorerna påpekar också att regionen betalar Cambio, företaget bakom Cosmic, för drift och underhåll av ett system som ännu inte används i regionen. I fjol betalade regionen 34 miljoner kronor, där en stor del hänger ihop med regionens avtal med Cambio. 2023 hade regionstyrelsen inte pengar avsatta i budget, och för 2024 ser det inte ut att finnas tillräckligt med pengar för att täcka kostnaden som beräknas till 50–60 miljoner kronor.

Rapporten lyfter även att det inte finns någon riskkalkyl kopplad till de totala kostnaderna för Cosmic eller den ekonomiska utvecklingen och omvärldsfaktorer. »Detta trots att programmet är flerårigt, införandet är försenat samt har stor betydelse för regionen som helhet«, skriver revisorerna.

Region Västerbotten ingår i Sussa, ett samarbeta mellan flera regioner som inför Cosmic. Men regionstyrelsen har inte haft tillräcklig kontroll över samarbetet, menar revisorerna. Samverkan har inte formaliserats i en nämnd, kommunalförbund eller ett bolag. Samtidigt har Sussa en årlig budget på mer än 100 miljoner kronor. Det är också svårt att få insyn i Sussa, och regionen har inte säkerställt att handlingar därifrån diarieförs, menar revisorerna.

2022 beslutade Region Västerbotten och de andra Sussa-regionerna om ett nytt tilläggsavtal i projektet. Det var något som Konkurrensverket ansåg vara en otillåten direktupphandling. Revisorernas granskning pekar på att det är osäkert om regionstyrelsen fått underlag som beskrev riskerna med tilläggsavtalet.

Införandet av Cosmic i Västerbotten har varit föremål för granskning tidigare. Exempelvis kom en revisionsrapport våren förra året som också den pekade på brister i kontroll över kostnader och beslut.

Politiken kommer att svara på revisionsrapporten. Utan att gå händelserna alltför mycket i förväg, säger regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) att han inte håller med om allt i rapporten.

– Revisionen läser bara protokollen, och det kanske inte överensstämmer med hur vi handlagt ärendet. Sedan har det varit en stor budgetfråga i varje budget vi tagit. Det har varit en utmaning med utförandet, men det ligger kanske inte hos regionen utan snarare leverantören, säger han.

En del av kritiken berörde just att det var svårt insyn i Sussa. Finns det anledning till självkritik där?

– Ja, men om vi hanterar en affärsöverenskommelse, som det här är, finns det ju begränsningar om vad vi får säga. Där har det varit olika uppfattningar mellan de jurister som varit inblandade och vår revision.

Peter Olofsson påpekar också att införandet av Cosmic är mycket viktigt för regionen.

– Får vi inte ett vårdinformationssystem på plats, kommer vi icke att klara framtidens vård. Sedan hade vi ju gärna sett att det var infört för länge sedan, men det är en annan historia, säger han.

Läs även:
Rapport: Västerbottens styre saknar kontroll över Cosmics kostnader
Nya journalsystemet försenas
Regioner i Sussa bestrider att Cosmic-upphandling kan ha gått fel till
Nästa år byter halva Sverige journalsystem
Utmaningar när Sussa-regionerna byter system