Andreas Gyldenkærne. Foto: Privat

Ikväll drar Eurovision song contest i gång med den första semifinalen. Hur många fler patienter väntar ni er under veckan?

– Vi förväntar oss lite högre inflöde, men vi har inte satt någon siffra på det. Än så länge är det ingen kännbar skillnad, utan kanske enstaka fler patienter jämfört med en vanlig dag. Vår gissning är att det är tisdag, torsdag och lördag kväll som vi kommer att se en ökning av antalet patienter.

Hur mycket extra personal har ni tagit in?

– Vi har plockat in lite fler läkare för att kunna täcka upp för det ökade behovet, ungefär en till två läkare extra per pass. Med sjuksköterskorna är det knepigare eftersom det råder övertidsblockad just nu. Vi har försökt att flytta runt sjuksköterskor så gott vi kan, men vi kan inte beordra övertid.

Vilka typer av tillstånd tror ni att ni kommer få se mest av?

– Sådana skador som man brukar se när mycket folk är ute och har roligt. De kanske ramlar och bryter handleden eller benet. Lite intoxikationer.

Israels medverkan har väckt kritik från flera håll. Hur ser beredskapen ut för kriser och särskilda händelser?

– Vi har en beredskapsplan sedan en lång tid tillbaka, och den har setts över inför det här evenemanget. Vid behov samarbetar vi både med andra avdelningar på sjukhuset och andra sjukhus i regionen. Vi har också möjlighet att öppna samarbetsavtal med kringliggande regioner om det skulle behövas.

På vilket sätt skiljer sig era förberedelser inför Eurovision från andra evenemang?

– Detta är ju större och pågår under en längre tid än exempelvis fotbollsmatcher, men annars är det ingen direkt skillnad.

Kommer man märka att det är Eurovision på er som jobbar? Blir det partyhattar på?

– Det är upp till medarbetarna. Så länge de följer uniformskodexen får de klä sig som de vill.