Situationen på Sahlgrenska sjukhusets reproduktionsmedicinska mottagning i Göteborg har varit infekterad under en längre tid, något som Göteborgs-Posten nyligen rapporterat om. Bakgrunden till konflikterna kan beskrivas som en kombination av många chefsbyten, ifrågasatta beslut kring verksamheten och personliga olikheter.

I början av året eskalerade situationen, berättar Karin Nagy, huvudskyddsombud för kvinno- och barnsjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– En del läkare jag har pratat med beskriver det som att gå ut i krig att åka till jobbet.

Företagshälsovården har varit inkopplad för att lösa knutarna på mottagningen, men utan större framgång, berättar Karin Nagy.

Enligt uppgifter till GP, presenterade ledningen i måndags, under ett samverkansmöte med de fackliga organisationerna, ett förslag om att halvera antalet IVF-behandlingar på mottagningen. Syftet skulle, enligt tidningen, vara att anpassa verksamheten för att skapa mer utrymme för att arbeta med arbetsmiljön och verksamheten. Neddragningen ska enligt förslaget, som inte förankrats med ansvariga sjukvårdspolitiker, ske redan från den 1 juni i år. I stället är förhoppningen att viss vård i stället ska kunna utföras av privata vårdgivare, enligt Göteborgs-Posten.

Karin Nagy var inte med på mötet, men säger att det avslutades i oenighet.

– Inget facket ställer sig bakom. Vi har fått dåliga underlag kring varför man gör det här och varför man går så fort fram. Vi kan inte se inte hur det kommer att lösa arbetsmiljösituationen. Det är en anmärkningsvärd lösning, att dra ner på vården när man inte fått minskat uppdrag.

I måndags, samma dag som mötet, lämnade huvudskyddsombuden för samtliga vårdfack in en så kallad 6:6a-begäran om åtgärder till arbetsgivaren.

– Vi begär en extern granskning, det har vi gjort hela tiden. Nu har vi gett dem en vecka att besvara vår framställan, säger Karin Nagy.

I ett mejl kommenterar områdeschef Kate Abrahamsson situationen:

– Sjukhuset ser allvarligt på situationen och att tidigare åtgärder inte gett önskad effekt. Arbetsmiljön på enheten har bland annat undersökts av företagshälsovården Hälsan och arbetslivet, och dialog med fackliga representanter har förts under en längre tid. Vi har tagit emot de fackliga organisationernas begäran och kommer att handlägga den enligt rutin. Verksamhetsledningen har föreslagit ytterligare åtgärder för att säkra en god arbetsmiljö och en patientsäker vård. Åtgärderna är ännu inte beslutade.