Joakim Johnsson har inga planer på att jobba i Sverige. Foto: Privat

Läkartidningen har tidigare rapporterat om att fler läkare söker sig till Norge. Norska motsvarigheten till Socialstyrelsen, Helsedirektoratet, visar en brant ökning av svenska läkare som planerar att arbeta i grannlandet. 2022 var det 129 svenska läkare som ansökte om norsk legitimation, 2023 var det 194 stycken. Och i år har redan 115 läkare hunnit ansöka, enligt statistik senast uppdaterad den 13 maj.

Fenomenet har blivit en snackis hos Svenska konsultläkarföreningen, uppger man när Läkartidningen hör av sig. Föreningen, som startade tidigare i våras, organiserar hyrläkare och arbetar för att förbättra deras arbetsvillkor – och i förlängningen vården, enligt hemsidan.

Joakim Johnsson är inte med i föreningen, däremot i en hyrläkargrupp på Facebook. Han har arbetat som läkare i Norge i hela sin läkarkarriär sedan examen 2018.

– Jag har dock bara varit hyrläkare i fyra omgångar under jourkompsveckor och semester från ett annat jobb och när jag varit mellan jobb, påpekar han.

Joakim Johnsson är så pass inarbetad i det norska systemet att han inte ens skaffat sig en svensk läkarlegitimation – bara en norsk. Han arbetar för närvarande som läkare i internmedicin på Haraldsplass diakonale sykehus i Bergen. Även om det primärt var friluftslivet som först lockade Joakim Johnsson till Norge, verkar arbetsmiljön i grannlandet betydligt bättre än i Sverige. Åtminstone vad han hör från svenska kolleger, läser i svensk media och enligt tongångarna i Svenska konsultläkarföreningen.

Det gör det extra värt att stanna.

– Längtan till Sverige blir inte större när man hör om belastningen på sjukvården.

Joakim Johnsson förstår varför svenska läkare sneglar mot grannlandet.

– Det är fullt förståeligt. Jag tycker nästan det är konstigt att inte fler drar dit, säger han och lyfter fler aspekter som han betraktar som fördelar:

– Jag brukar skryta jättemycket om det norska systemet. Det svenska systemet tycker jag är fragmenterat, exempelvis ansvarsfördelningen mellan specialist- och allmänsjukvård. Med det norska fastläkarsystemet är ansvaret tydligt vem som ska följa upp patienten.

Mustafa Al-Attar planerar att flytta till Norge eller Danmark när han är klar med sin ST. Foto: Privat

En annan som fått upp ögonen för det norska systemet är Mustafa Al-Attar som jobbar som ST-läkare på en privat vårdcentral i Östergötland. Han är inte en av dem som representeras i Helsedirektoratets statistik för säsongen, men så fort han är klar med sin ST om två år – då tänker han jobba utomlands.

– Om det inte sker några dramatiska förändringar när det gäller arbetsmiljön kommer jag att flytta till Norge, alternativt Danmark, säger han.

Mustafa Al-Attar berättar att en kommande flytt inte bara beror på att han vill ha en mer rimlig arbetstillvaro, utan även att han gillar att styra över sin tid – därför är han också med i Svenska konsultläkarföreningen, där han sitter i styrelsen. Möjligheten att styra över sin tid har dock begränsats.

Vad krävs för att du ska stanna?

– Om inte Sverige kan matcha arbetsmiljön som den är i Norge och Danmark, med mindre stress, mindre administrativt arbete och bättre löner, så kommer jag att flytta. Min bästa vän som är ST-läkare har redan flyttat till Danmark och han säger att han aldrig kommer att jobba som läkare i Sverige igen. Min lillebror som pluggar till läkare har sagt att han sticker härifrån så fort han får legget, säger Mustafa Al-Attar.

Enligt Svenska konsultläkarföreningen är det flera av medlemmarna som söker sig till grannländerna Norge och Danmark, men även Polen.

– Det blir som en kompetensflykt från Sverige och det är ju jättetråkigt, säger vice ordförande Soren Afshar.

Soren Afshar. Foto: privat

Vad tänker ni om det?

– De som väljer att vara konsulter kommer inte nöja sig med något annat än bra arbetsvillkor. Vi försöker uppmuntra medlemmar att se över alternativ och ta fram information till de som är intresserade av att jobba i andra länder. Just nu verkar det som om alla alternativ utom Sverige är intressanta och det råder stor konsensus om att avstå uppdrag i sommar.

Hur ser ni på patientsäkerheten om ni uppmuntrar medlemmar att inte arbeta i Sverige?

– SKR och regionerna bär ansvar för det om det blir så. Det är nog många läkare som inte ser yrket som ett kall längre, så de som bestämmer behöver lyssna på vad läkarna på golvet behöver för att stanna i Sverige, säger Soran Afshar.

När Läkartidningen når Sveriges Kommuner och regioner (SKR) för en kommentar om kritiken avböjer organisationen att kommentera. En handläggare uppger däremot följande: »Jag har bara sett att det är något fler ansökningar om norsk legitimation, men inte att de faktisk flyttar på sig«.

Läs även: Läkarförbundet: Allt fler läkare söker sig utomlands för jobb
Norge uppdaterar till version 2.0 av det populära fastläkarsystemet