Flera av Sveriges Radios lokala kanaler rapporterar i dag om att regionföreträdare runt om i landet är oroliga för vad konflikten innebär för vårdens sommarplanering. Flera av de intervjuade cheferna framhåller särskilt nyanställningsblockaden som problematisk.
Till P4 Kristianstad säger Thomas Wallén, förvaltningschef på Helsingborgs Lasarett, att blockaden kan påverka sommarens verksamhet.
– Det kan ju bli mycket bekymmersamt, för det är ju många vi har haft på intervju och som vi inte kunnat anställa, säger han till radiokanalen.
I flera av SR:s lokala kanaler ges bilden av att regionerna tolkar konflikten som att de inte får täcka upp med timvikarier om behov skulle uppstå, men att det fortfarande är oklart vad det kan betyda för sommaren.
Region Örebro hade anställt de flesta sommarvikarier redan före blockaden. Men eftersom även timvikarier räknas som nyanställningar kan problemen bli stora ändå, säger Region Örebros hälso- och sjukvårdsdirektör, Jonas Claesson, till P4 Örebro.
– De räknas också som nyanställningar och det är ett problem, säger han till SR-kanalen, samtidigt som han försäkrar att ingen patient ska komma till skada.
Konkret betyder timvikariestoppet att behovet av att tillämpa skyddsarbete ökar inom akutsjukvården vilket betyder att belastningen på ordinarie personal kan öka, förtydligar Region Örebro till Läkartidningen. Men läkarna ska inte drabbas, menar regionens områdeschef för specialiserad vård, Martin Gunnarsson.
– Vi ser inte att läkarkåren kommer att påverkas av problemen som följer av konflikten, meddelar områdeschefen via e-post.
Örebro läns läkarförenings ordförande, Lars Edling, delar bilden av att Region Örebro hann anställa de flesta sommarvikarier redan innan nyanställningsblockaden trädde i kraft.
Han konstaterar att även Läkarförbundets medlemmar kommer att beröras om konflikten fortsätter under sommaren, detta då ju läkarna arbetar tillsammans med sjuksköterskorna.
– Mest påverkar det inom operation, där man har haft svårt att bemanna. Man har redan pratat om att ställa in operationer. Risken är stor att problemen blir större nu under sommaren som ju även normalt är en hektisk period. Men det återstår att se hur det blir, säger han till Läkartidningen.
Under torsdagen träffades Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och regioner, SKR, tillsammans med medlarna igen, men det är oklart om parterna närmade sig varandra.
Enligt svaren som de lokala SR-kanalerna samlat in kan det i vissa regioner bli aktuellt att flytta personalens semestrar om konflikten fortsätter.
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro avfärdar talet om att det främst är konflikten som ligger bakom flaggandet för att semestrarna kan störas. Det är ju inget nytt att hennes medlemmar måste avbryta sina semestrar, framhåller hon.
– Jag är inte alls säker på att det har med vår blockad att göra, utan att de erbjuder dåliga villkor, säger hon till P4 Kristianstad.
(uppdaterad 2024-05-17)