Verksamhetschefen för operation, anestesi och Iva i Falun, Torbjörn Roos, har blivit varslat om att hans förordnande kommer att avslutas i förtid, rapporterar lokala medier. Kollegan och överläkaren Magnus Enlund ställer sig frågande till varför. I en intervju med P4 Dalarna beskriver han Torbjörn Roos som »en bra människa som blir bemött på ett dåligt sätt«.

På en vecka har en namninsamling i protest mot beslutet samlat över tusen namnunderskrifter. I det öppna brevet till Region Dalarnas ledning lyfter man bland annat fram Torbjörn Roos insats under pandemin, då han visade »närvaro och flexibilitet«. Enligt brevet har Torbjörn Roos också ett stort stöd såväl inom som utanför kliniken, och man menar att sådana förebilder snarare bör framhävas i stället för att petas.

Läkartidningen har sökt Torbjörn Roos, som inte vill kommentera ärendet i nuläget, då fackliga förhandlingar pågår. För SVT Nyheter Dalarna bekräftar han att han uppmanats att lämna, trots att förordnandet egentligen skulle ha löpt ut först i december nästa år.

Åsa Dedering, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Dalarna, är också fåordig och hänvisar till att det rör sig om ett personalärende.

– Vi värdesätter de insatser som den här chefen har gjort, och såklart kan vi förstå att man känner en frustration, säger hon till SVT Nyheter Dalarna.