Det visar en undersökning som Lif, de forskande läkemedelsföretagen, låtit Novus göra.

Deltagarna i webbenkäten har fått välja ut tre politikområden av 20 möjliga som de anser som absolut viktigast för Sverige att driva i EU. Resultatet visar att bara 10 procent anger sjukvården som en av sina tre viktigaste frågor.

Sjukvårdsfrågorna intar med detta sätt att mäta en sorts mittenposition, där boendefrågorna kommer sist.

Klimatet hamnade med sina 46 procent högst, följt av invandring och integrationsfrågan med 38 procent medan miljön hamnade på tredje plats, då 32 procent av svenskarna placerade frågan på sin topp 3-lista.

I stort sett samma prioriteringsordning framträdde när man frågade om vilka frågor de enskilda svenska EU-parlamentarikerna borde fokusera på.

På frågan om EU bör ha gemensamma riktlinjer för hälso- och sjukvård är svenskarna splittrade. Ungefär en tredjedel instämmer i detta påstående, och nästan lika många instämmer inte.

Betydligt fler är positiva till de olika läkemedelsfrågor som Lif tar upp i undersökningen. 85 procent av de svarande instämmer i att EU bör säkerställa en god krisberedskap av läkemedel och nästan lika många anser att EU-länderna bör ha en gemensam strategi för att motverka antibiotikaresistens.

Tre av fyra instämmer också i påståendet om att EU bör vara självförsörjande inom läkemedelsproduktion.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Lif – de forskande läkemedelsföretagen. Antalet webbintervjuer var 2 128, där respondenterna hämtades från undersökningsbolagets slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. För att svaren skulle bli representativa viktades de utifrån kända bakgrundstal i hela befolkningen.