I förra veckan begärde skyddsombud från de fackliga organisationerna på Sahlgrenska universitetssjukhusets reproduktionsmedicinska mottagning en extern granskning av verksamheten. Detta eftersom arbetsmiljön på kliniken beskrivits som ohållbar under en längre tid.

Ledningen fick då en vecka på sig att vidta önskade åtgärder. Men så blev det inte, säger Karin Nagy, huvudskyddsombud för kvinno- och barnsjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Vi hade bara ett krav och det var att få till en extern granskning, och det vill man inte tillmötesgå. Arbetsgivaren tycker inte att det behövs eftersom de tycker att de har granskat och bedömt situationen tillräckligt. De tycker att de har gjort de granskningar som har behövts.

Därför vänder sig skyddsombuden nu till Arbetsmiljöverket med sin så kallade 6:6a-anmälan.

Kate Abrahamsson, områdeschef, skriver i ett mejl till Läkartidningen:

»Arbetsmiljön på Reproduktionsmedicin har undersökts på flera olika sätt, både genom extern kartläggning av företagshälsovård och internt genom samverkan i skyddskommitté och dialog mellan arbetsgivare och fackliga representanter. Sammantaget utgör detta grund för arbetsgivarens förslag på fortsatt arbete och ytterligare åtgärder. Sahlgrenska universitetssjukhuset tar situationen inom Reproduktionsmedicin på allvar och områdesledningen arbetar intensivt för att erbjuda säker vård och god arbetsmiljö.«

Läs mer:
Arbetsmiljökris på Sahlgrenskas IVF-mottagning: »Som ett krig«