Trots protester från både opposition och läkarkåren klubbade styrelsen för Region Uppsala i dag det kritiserade förslaget om att regionen ska börja bekosta hemfödslar för vissa friska omföderskor med okomplicerade graviditeter. M, KD, L och SD yrkade på återremiss av ärendet, men fick inte styrelsen med sig. Enligt beslutet, som M, L och KD reserverade sig mot, ska detta införas senast under 2026.
KD drev igenom ett tilläggsyrkande, som innebär en prioritering av arbetet med att säkerställa att kvinnor i förlossningens aktiva fas erbjuds kontinuerligt stöd av en barnmorska. En genomförandeplan ska redovisas i oktober i år, med en första delrapport i september.
Inför beslutet skrev en grupp överläkare inom barnakutvården brev till berörda politiker för att uttrycka sin oro för konsekvenserna. En av dem var Pelle Nilsson, överläkare och ansvarig för barnneurokirurgi på Akademiska sjukhuset. Han är upprörd över att regionpolitikerna nu klubbat igenom förslaget.
– Vi tycker att det här beslutet är så vanvettigt att det knappt går att beskriva. Vi har den bästa barnöverlevnaden i världen. Varför vi skulle gå tillbaka till 1800-talssjukvård, det kan jag inte förstå. Det är fullständigt oansvarigt.
För Pelle Nilsson handlar det framför allt om att riskerna med hemfödslar inte tas på allvar, säger han.
– Vi tycker att det är fel att uppmuntra till hemförlossningar eftersom det finns så mycket som talar för att man faktiskt utsätts för en risk, både mamma och barn. Den info som ges till föräldrar omfattar inte i detalj allt som kan hända. Det händer på sjukhus också, men då har man alla tillgängliga resurser runt omkring sig. Jag som barnneurokirurg ser bestående skador på barn som är hemska, både för barnet i sig och för familjen. Det påverkar allas liv.
Han säger att man från läkarhåll kommer att fortsätta arbetet för att försöka påverka beslutet.
– Det har sagts att folk vill ha det här och vi har en demokrati. Jag tycker att man kan jämföra det med byggen. Det finns en himla massa män som tycker att de kan bygga det ena och det andra, och tycker att det här med bygglov och konstruktionsregler är onödigt, men där har vi bestämt att det ska finnas. Att föda och födas är ett av de farligaste momenten vi utsätts för i våra liv, det måste finnas vettiga regler kring det. Vi kommer att fortsätta försöka påverka det här, vi kommer inte att lägga oss platt.
Moderaterna i regionstyrelsen kritiserade i går regionstyret för att ha mörkat en rapport, vars slutsatser var starkt negativa till regionfinansierade hemförlossningar.
Möjlighet till finansierad hemförlossning erbjuds sedan tidigare i viss mån i Region Stockholm och Region Västerbotten.
Läs mer:
Kritiken: Negativ rapport om hemförlossningar mörkades
Strid om Region Uppsalas plan att finansiera hemförlossningar
Medicinsk kommentar: Assisterad hemförlossning bör inte införas brett i Sverige
VGR stoppar utskrivning av läkemedel vid hemförlossningar
(uppdaterad 2024-05-30)
Skulle räkningen falla på de gravida i st f skattebetalarna så vore det nog annat ljud i skällan. Min fru och ego kör en gammal Toyota Auris men skulle skattebetalarna hosta upp skulle jag nog kräva en Bentley, eller hur?
I en allvarligare tonart, håller jag med kollegan Kristin Wennmo Zuk, som på annan plats har föreslagit att de gravida måste skriva på en deklaration att de har förstått riskerna, lite som när man undertecknar att man deltagit upplysning när man går med på att deltaga i en klinisk prövning.
Merkostnaden för hemförlossning, ej heller möjlig livslång vård vid ett problem, skall inte lägga skattebetalarna till last då de erbjuder förlossning på sjukhus, som är det säkraste.
Givetvis förklarar vårdgivaren så att den gravida förstår riskerna med en hemförlossning innan hon fattar ett beslut om var hon ska föda. Den som bistår henne vid en hemförlossning borde se till att hon undertecknar ett dokument som tydligt visar att hon fått alla rimliga uppgifter. Därtill skulle jag som vårdgivare vara extra noga med att se till att min ansvarighetsförsäkring är betald.
Vi låter icke-medicinskt kunniga vårdtagare/patienter ta livsviktiga beslut dagligen.
Har gravida inte samma förmåga och rättighet att fatta beslut över sin kropp och hälsa, som vi anser att andra patienter har?
Det finns gott om forskning som visar att för en viss grupp födande och deras barn är riskerna lika låga vid barnmorskeassisterad, planerad hemfödsel som vid födsel på sjukhus. För vissa utfall till och med lägre risk.
Självklart ska de gravida som önskar föda hemma och som uppfyller de kriterier som krävs för regionsfinansierad hemfödsel delges saklig information kring risker med hemfödsel vs sjukhusfödsel innan beslut tas. Och självklart ska beslutet om var och med vem den gravida önskar föda självklart tillfalla: den gravida.
Självklart har den gravida kvinnan självbestämmanderätt över den egna kroppen.
Vad som diskuteras är huruvida offentliga medel ska användas till att minska risken i en farlig verksamhet, som det ändå redan finns ett många gånger säkrare alternativ till (dvs, sjukhusfödsel, med allt folk och all utrustning på plats, och en effektiv resursanvändning som medger en fin och säker förlossning för fler).
Det är INTE den enskilda gravida personens beslut hur skattepengar används, om inte valet står mellan två likvärdigt fullgoda alternativ, och det gör det inte här.
Stella Cizinskys formulering ”vi har ju länge accepterat hemförlossningar utan att agera. Det är kanske dags nu? Risken för barnet och mamman är ju inte beroende av vem som betalar, utan hur och var förlossningen sker.” är uppenbart ett uttalande mot hemförlossning generellt, oavsett hur den finansieras, och därmed även mot gravidas självbestämmanderätt.
Blir fundersam över din formulering när du skriver att sjukhusförlossning ”är många gånger säkrare”. Du verkar med detta dra alla födande över en kam och glömmer att även födande har behov av individualiserad vård relaterat till olika risk för olika komplikationer. Du verkar inte ha tagit del av de studieresultat som visar att det är lika säkert eller säkrare (!) att föda hemma med barnmorska än på sjukhus för friska omföderskor med lågriskgraviditeter.
Många ur denna grupp väljer i dagsläget att föda hemma genom att privatfinansiera en barnmorska. De får således inte ens tillgång till den förlossningspeng som skulle ha tillfallit sjukhuset i det fall de valt att föda på sjukhus…
Farligt riskerar det att bli i de fall där den gravida väljer att föda hemma utan barnmorska pga oförmåga att betala privat för en sådan.
Jag håller med om att vi behöver en effektivare resursanvändning! Förlossningsvården i Sverige behöver differentieras. I dagsläget tillhandahålls högintensiv vård till alla födande, även i de fall där det inte behövs. Det har visats öka iatrogena skador och är därmed inte kostnadseffektivt, varken i det korta eller långa loppet.
Ja, sjukhusförlossning är många gånger säkrare än hemförlossning. Den som inte vill ta del av siffrorna i ämnet kan istället ägna sig åt det anekdotiska konstaterandet att det inte går många dagar mellan gångerna en fullt frisk lågriskföderska på sjukhus ändå ("överraskande" nog.... eller inte) visar sig behöva sugklocka, akutsnitt eller får ett barn som behöver neonatalvård. Det är svårt att inte tolka detta som ett tecken på att metoderna som finns för att välja ut vilka som säkert kan föda hemma, inte har tillräcklig precision.
Den dyrbaraste resursen under förossningen är tillgången till de barnmorskor vi har brist på. På ett sjukhus kan en (1) barnmorska snabbt röra sig mellan förlossningar, och om det behövs, rulla iväg patienten till op i sin säng. Vid hemförlossning tänker man sig istället (vad jag förstått - reservation för fel) att två barnmorskor, som dessutom ska förflytta sig mellan olika adresser istället för olika rum på ett sjukhus, ska ha hand om en födande, och en ambulans istället för en säng ska användas för transport till t ex op vid behov (där ett tillstånd som kunde handlagts som subakut vid sjukhusfödsel nu istället kan ha hunnit bli urakut och ödelägger sjukhusets operationsprogram). Så, nej, hemförlossning är inte resurssmart, heller.
Och igen, det kan inte sägas nog: Kostnaderna och riskerna är klara, och om de ska motiveras, måste de vägas upp av någon fördel. Men det finns ingen fördel, alls. Hemförlossning är som ciggrökning, ja, folk vill göra det, ja, de får det, ja, vi ska hjälpa dem när de behöver vård på grund av sina val, men det finns ingen fördel, och vi ska inte finansiera det inom regionvård.
Man kan inte abortera ett foster i fullgången graviditet. Det blir per definition en induktion.
Ska jag tolka ditt svar som att du alltså tycker att de riktlinjer som vi tillämpar i dagens Svenska kvinnovård är lämpliga och oförbätterliga, där bland annat våldtagna barn tvingas fullfölja graviditeten till fullgången tid i de fall då graviditeten passerat v.21+6 innan den upptäcks?
Mvh
Antingen tycker du att fostret upphör att vara just ett foster och övergår till att vara en människa med alla rättigheter osv vad det detta anbelangar efter v 21+6 (och då har ju fostret intressen som skall bevakas i relation till moderns beslut) alternativt anser du att det fortsatt är ett foster och att kvinnans rättigheter/intressen trumfar fostrets. Jag tycker personligen att det är en jätteintressant fråga att diskutera, Judith Jarvis Thompson skrev en intressant artikel om detta 1971. Jag lutar nog åt att en kanadensisk hållning är mest rimlig. Låter som att du gör detsamma.
Den ökade risken med hemförlossningar är dokumenterad, men de barn som drabbas av skada kommer aldrig kunna utkräva något ansvar från de politiker som nu beslutat.
Är de lokalt valda politikerna en tillgång eller belastning för vården?
- Begränsad tillgång till akutmedicinsk vård
- Oförutsedda komplikationer hos modern (preeclampsi, blödningar)
- Komplikationer för barnet (syrebrist, skulderdystoci)
- -Kvaliteten på förlossningspersonal exv kompetens att ta hand om komplikationer
Om detta kan du läsa i nedanstående artiklar;
American Journal of Obstetrics an Gynecology,
- Increased Risk of Infant Mortality and Complications
- Maternal and Newborn Outcomes in planned Home births vs Planned Hospital Births
- The outcomes of planned home births: Findings from the Birthplace in England National Prospespective Cohort Study
- Providing care for infants born at home
MEN det är inte jag som skall visa på risker vid nya rutiner och behandlingsmetoder i vården. Det åligger den som vill införa nya rutiner i den offentliga vården att visa att det inte medför ökade risker;
Så Lotta - Var är dina referenser?
Jag vill inte stjäla tråden från dig och Lotta, men jag vill gärna hjälpa dig med svar på din fråga om referenser. Nedan lägger jag till några få referenser och hoppas de duger som svar?
Oxford Population Health, NPEU: The Birthplace Cohort Study.
https://www.npeu.ox.ac.uk/birthplace#the-cohort-study-key-findings
The Lancet: Perinatal or neonatal mortality among women who intend at the onset of labour to give birth at home compared to women of low obstetrical risk who intend to give birth in hospital: A systematic review and meta-analyses.
https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(19)30119-1/fulltext
Bernitz, S., Aas, E. och Øian, P., 2012. Economic evaluation of birth care in low-risk woman. A comparison between a midwife-led birth unit and a standard obstetric unit within the same hospital in Norway. A randomised controlled trial. Midwifery, 28(5), pp.591-599.
Bernitz, S., Øian, P., Sandvik, L. and Blix, E., 2016. Evaluation of satisfaction with care in a midwifery unit and obstetric unit: a randomized controlled trial of low-risk woman. BMC pregnancy and childbirth, 16(1), pp.1-8.
Brocklehurst, P., Hardy, P., Hollowell, J., Linsell, L., Macfarlane, A., McCourt, C., Stewart, M. (2011) Perinatal and maternal outcomes by planned place of birth for healthy women with low risk pregnancies: The Birthplace in England national prospective cohort study. BMJ, 343(4), pp.d7400-d7400.
Euro-Peristat Project. European Perinatal Health Report. Core indicators of the health and care of pregnant women and babies in Europe 2015 to 2019. Accessed 26 th January 2023 https://www.europeristat.com/images/Euro-Peristat_Fact_sheets_2022_for_upload.pdf.
Grollman, C., Daniele, M.A., Brigante, L., Knight, G.M., Latina, L., Morgan, A.S. and Downe, S., 2022. Maternity service reconfigurations for intrapartum and postnatal midwifery staffing shortages: modelling of low-risk births in England. BMJ open, 12(9), p.e051747.
Lukasse, M. & Pajalic, Z., 2016. Norwegian midwives’ perceptions of empowerment. Sexual & reproductive Healthcare. 7, pp. 58-64.
McCourt C., Rayment J., Rance S. and Sandall J., An ethnographic organisational study of alongside midwifery units: a follow-on study from the birthplace in England programme, Health Services and Delivery Research Res. 2 (7), 2014.
McCourt C., Rayment J., Rance S. and Sandall J., Place of birth and concepts of wellbeing: an analysis from two ethnographic studies of midwifery units in England, Anthropology in Action 23 (3), 2016.
National Institute for Health and Care Excellence (2014) Intrapartum Care For Healthy Women and Babies, 2014, (Clinical guideline CG190). Available at: https://www.nice.org.uk/guidance/cg190, (Accessed on 14.10.19).
Overgaard C., Fenger-Grøn M. and Sandall J., The impact of birthplace on women's birth experiences and perceptions of care, Social Science & Medicine Soc. Sci. Med. 74 (7), 2012, 973–981.
Rocca-Ihenacho L., An Ethnographic Study of the Philosophy, Culture and Practice in an Urban Freestanding Midwifery Unit, Unpublished PhD thesis 2017, City. University of London; London.
Scarf V., Rossiter C., Vedam S., Dahlen H.G., Ellwood D., Forster D., Foureur M.J., McLachlan H., Oats J., Sibbritt D., Thornton C. and Homer C.S.E., Maternal and perinatal outcomes by planned place of birth among women with low-risk pregnancies in high-income countries: A systematic review and meta-analysis, Midwifery 62, 2018, 240–255.
Schroeder E, Petrou S, Patel N, Hollowell J, Puddicombe D, Redshaw M, Brocklehurst P. Cost effectiveness of alternative planned places of birth in woman at low risk of complications: evidence from the Birthplace in England national prospective cohort study. British Medical Journal. 2012;344.
Vedeler, C., Nilsen, A. B. V., Blix, E., Downe, S.& Eri,T.S. 2021. What women emphasise as important aspects of care in childbirth – an online survey. BJOG: An international Journal of Obstetrics & Gynaecology.
World Health Organisation (2018) WHO Recommendations: Intrapartum Care for a Positive Childbirth Experience, 2018, WHO; Geneva, Available at: https://www.who.int/reproductivehealth/publications/intrapartumcare-guidelines/en/. (Accessed 18.06.19).
Önskar du fler kan jag säkert lösa det åt dig. Hör av dig då!
Jag har tagit del av dina referenser som ju alls inte tycks stödja hypotesen om att hemförlossningar inte skulle vara förenat med ökad risk. Har du själv tagit del av dessa ”referenser”. Diskussionen handlar alltså om risken för det nyfödda barnet vid hemförlossningar. Inte en enda av dina referenser tycks handla om det. Jag blev själv ombedd att ta fram referenser som pekade på att risken för barnet ökade vid hemförlossningar. Det har jag också gjort.
Nedan redovisar jag innehållet i de fem första artiklarna av dina ”referenser”. Jag fann det inte ändamålsenligt att fortsätta efter det.
1. Oxford Population Health, NPEU: The Birthplace Cohort Study.
https://www.npeu.ox.ac.uk/birthplace#the-cohort-study-key-findings
Förstföderskor har en ökad risk för barnet vid hemförlossningar jämfört med förlossningsklinik
Förstföderskor har en ökad risk att behöva överföras till en förlossningsklinik under värkarbetet eller omedelbart efter födseln
För andragångsföderskor är behovet av att överföras till förlossningsklinik ca 10 procent
2. https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(19)30119-1/fulltext
Denna studie handlar om mortaliteten bland födande kvinnor och belyser inte övriga komplikationer eller risker för barnet.
3. Bernitz, S., Aas, E. och Øian, P., 2012. Economic evaluation of birth care in low-risk woman. A comparison between a midwife-led birth unit and a standard obstetric unit within the same hospital in Norway. A randomised controlled trial. Midwifery, 28(5), pp.591-599.
Denna studie redovisar att det är billigare med barnmorskeledd förlossningsenhet på sjukhus än att föda på en traditionell förlossningsklinik.
(Men det var väl inte någon som förväntat sig något annat. En fråga är om den barnmorskeledda avdelningen frigör några resurser på förlossningskliniken utan utgör en tillkommande kostnad för huvudmannen)
4. Bernitz, S., Øian, P., Sandvik, L. and Blix, E., 2016. Evaluation of satisfaction with care in a midwifery unit and obstetric unit: a randomized controlled trial of low-risk woman. BMC pregnancy and childbirth, 16(1), pp.1-8.
Handlar om att lågriskkvinnor utan preferenser för omhändertagande vid förlossning var mer nöjda med förlossningsvård vid en barnmorskeledd avdelning än en traditionell förlossningsavdelning.
5. Brocklehurst, P., Hardy, P., Hollowell, J., Linsell, L., Macfarlane, A., McCourt, C., Stewart, M. (2011) Perinatal and maternal outcomes by planned place of birth for healthy women with low risk pregnancies: The Birthplace in England national prospective cohort study. BMJ, 343(4), pp.d7400-d7400.
Handlar om risken för kvinnor som väljer att föda hemma/på barnmorskeledd avdelning jämfört med en förlossningsavdelning.
Så frågan kvarstår – var är referenserna på att risken för barnet INTE ökar vid hemförlossningar?
Hoppas solen skiner på dig!
Då känns det som att jag har missförstått något! Om jag tar det steg för steg så håller jag tummarna för att du kan rätta mig när felet dyker upp.
I din ursprungliga kommentar som, i skrivande stund, postades för fyra dagar sedan skrev du: "Den ökade risken med hemförlossningar är dokumenterad...".
Lotta Elvander bad mycket riktigt om källor - avseende ökad risk för hemförlossningar.
I ditt svar till Lotta Elvander skrev du också "Riskerna med hemförlossningar kan sammanfattas som..."
Som jag ser det har diskussionen hittills inte alls handlat om (enbart) riskerna för barnet. Att jag postar referenser till hemförlossningar är för att det är riskerna kring hemförlossningar som belysts och diskuterats. Du har förvisso hänvisat till bl.a. AJOG (där fosterdöd tas upp) och BMJ - för att styrka de påstådda riskerna om hemförlossningar, som du vänligt nog sammanfattat i fyra punkter.
Visst kan vi ta på oss skygglappar och enbart fokusera på risker för barnet - men vid en förlossning är det väl ändå fler involverade? Min erfarenhet är att det är minst två, oftast tre, personer som är de främst påverkade - där var och en har individuella risker kopplade till samma förlossning.
Riskhantering är väl exakt det - att identifiera, vara medveten om och kunna hantera risker. Absolut bäst är ju självklart om vi kan undvika risken i sin helhet, men när det inte är möjligt behövs en bra väg för de inblandade att gå.
Jag vill avrunda mitt svar med bli personlig och göra tillägget att ämnet förlossning och förlossningsvård är både viktigt och känsligt för mig. Av egna erfarenheter vet jag att det inte alltid går så bra, trots att man är på sjukhus. Jag avfärdar inte vetenskap eller sakliga belägg, och det är väl precis det som gör att jag tror att ämnet hemförlossningar inte är binärt eller rätt/fel. Jag är helt övertygad om att hemförlossningar är lämpligt för vissa - dock inte alla. För mig personligen handlar det om att försöka tillmötesgå ett önskemål utifrån en holistisk bild.
All förbyggande vård samt stöd vid förlossningen är att se till att barn och moder klarar sig så bra som möjligt. Det vore mera effektivt att lägga allmänna pengar på NIPT till alla gravida än hemförlossningar.
Svenska KK var stora inom att utföra studier på NIPT som etablerade testet för pass 10 år sedan. Ändå förfäktade SFOG att NIPT skulle bara användas efter KUB för att minska antalet fostervattenprov. Då KUB har en avsevärt högre falsk negativitet än NIPT, så är detta ett nonsens och en vansinnig strategi. KUB missar alltså fall som NIPT skulle ha upptäckt. De som vann på NIPT i Sverige var alla de privata O&G mottagningarna, dvs inte minst de privat praktiserande barnmorskorna. De gravida förlorade.
Den högsta bevisgraden är en objektiv systematisk översikt av välgjorda randomiserade studier kontrollerade (RCT). Nästa nivå är minst en rejäl RCT. Mig veterligt finns det inga stora rejäla RCT som har jämfört förlossning hemma mot sjukhus. Cochrane publicerade 2023 en uppdaterad genomgång av evidensläget men den har kritiserats av andra inom Cochrane för att inte uppfylla den vanliga standarden.
Sverige har en chans att göra gravida en stor tjänst med att genomföra en rejäl RCT på hem- vs sjukhusförlossning. Det måste vara en non-inferiority studie. Den bör också designas så att olika frågeställningar kan studeras på samma databas utan att förlora för mycket statistisk kraft. På så vis skulle alla regioner och landsting engageras i denna nationella studie. Erfarenhet om hemförlossningar skulle byggas upp inom en allmän ram och hela Sverige skulle vinna på detta.
En sådan studie skulle reparera skadan att Sverige inte engagerade sig i NIPT. Svensk akademisk sjukvård förlorade stort därför allt det fina arbetet på NIPT kom att utföras i Holland med Trident-1 och sedan Trident-2 studierna plus också Belgien som tidigt införde NIPT på det allmänna (man betalar bara en provtagningsavgift som för vilket annat prov – 8:65 €). Även i Kanada gjordes fina arbeten och genom fransktalande Kanada i lite ovanliga platser som Libanon! Vi i Sverige är helt akterseglade trots hur väl vi låg i framkanten för 10 år sedan.
Tack för ditt svar!
Kort och koncist tänker jag inte gå in i en diskussion om exempelvis NIPT, för den är fullkomligt irrelevant.
Det finns mängder av tester och utredningar som rent praktiskt kan göras för i hopp om objektiv data på tillståndet hos barnet. Men då är vi tillbaka med skygglapparna, och vi har också frågan om indikation.
Först och främst: Hur kommer tester, utredningar, undersökningar, att sickas och fingras både här och där tas emot av den gravida? Vårdpersonal formulerar det ofta som "ett litet stick" eller "jag ska bara känna", men har man levt hela sitt liv med en vansinnig rädsla för nålar, eller bär en tung historik av sexuella övergrepp, så är inte den "lilla" utredningen så enkel längre.
Därtill ska vi också tillägga eventuell väntan på svar. För många är väntan ett stressmoment i sig. Har testet då också utförts "för att det är bra" snarare än på medicinsk indikation är allt kanske helt i onödan, och då i kvadrat.
En graviditet är naturlig. Den kan innehålla komplikationer, men förändrar inte att den är naturlig. Likaså när det kommer till födseln.
Varför är då ett naturligt tillstånd i så många vårdgivares ögon något patologiskt eller rent av malignt? Jämförelser har hittils gjorts med bygglov, Bentleys och att bli opererad hemma i TV-soffan. Hela apparaten runt att en kvinna föder barn har blivit ett Formel 1-lopp i medicinska interventioner, vilket för oss tillbaka till frågan om indikation. Vilka interventioner gör vi på rutin och vilka gör vi på tydlig medicinsk indikation?
En vanlig intervention är exempelvis Oxytocin. Minns jag inte fel kom det, för inte så länge sedan, en studie från Köpenhamn som visade på tydlig överanvändning av Oxytocin i svensk förlossningsvård. I exempelvis Örebro fick under 2022 51% (54% var rikssnittet) av förstföderskor med spontan förlossningsstart Oxytocin. För vem är den höga oxytocinföreskrivningen främjande?
En annan intervention är PVK (vilket för övrigt är mitt standardexempel när jag föreläser). Statistiskt sett har du högre sannolikhet att omkomma i en trafikolycka än omkomma under en förlossning. Sätter du en PVK på dig själv på morgonen innan du kör till jobbet för "det är ju bra om något händer"? Sannolikt inte. Men "man måste ha PVK för att föda barn" har jag fått berättat för mig.
Jag ska avsluta med att säga att jag inte riktigt delar Tomas Örnstedts kommentar nedan, om att vi alltid respekterar våra patienters val. Enligt min uppfattning sker det ibland. Istället för att ge saklig information och stöttning till den födande, genom hela graviditeten och under födandet ska hon och hennes födande "hanteras".
Sammalagt har jag nog mer än 500 vittnesmål, spritt från Luleå i norr till Ystad i söder, från kvinnor som berättar om saker som gått fel under deras förlossning - på sjukhus. Vissa är övertygade om att förlossningsskadorna de ådragits är en direkt följd av att de var på sjukhus. Andra säger att de kommer vägra att föda på sjukhus igen. Är du intresserad av att läsa kvinnors berättelser kan jag maila den.
Vi har bra medicin i Sverige, och vi har extremt mycket kunskap! Vi kan dock inte tvinga den på patienter, utan de måste få lov till rätten att göra egna val om sin egen kropp! DÄR är vi i Sverige helt akterseglade!
Idag är NIPT i Sverige ett exempel på ojämlik sjukvård. Överförandet av NIPT så att det är allmänt tillgängligt, som det har varit i Belgien i över 7 år, skulle radera ut en orättvisa.
Det är också svårt att se hur hemförlossning kan bli en verklighet för alla de kvinnor som bor långt ifrån ett sjukhus. Allmän bekostnad av hemförlossning blir ytterligare ett exempel på ojämlik vård i Sverige.
Jag skulle yrka på NIPT för alla framför hemförlossning för de få.
Lämnar vi inte huvudspåret rätt så rejält nu? Men för att rensa luften för att kunna komma åter till saken;
Jag är inte alls emot NIPT - tvärtom. Jag kommer faktiskt själv från Luleå, och Norrbotten är den enda region i dagsläget som inte erbjuder varken KUB eller NIPT. RUL och fostervattenprov är det som erbjuds. Vi valde att köra till Umeå (cirka 30 mil) och bekosta ett KUB-test (då, cirka 5500 kr). Jag är förtrogen med att det finns en ojämlik vård över landet. NIPT-testet är långt ifrån den enda skillnaden, och är kanske inte den som slår mig först när vi kommer in på ämnet "ojämlik vård":
- I åtminstone delar av VGR (oklart om det gäller hela) har man enligt rutiner och riktlinjer inte rätt till ett andra utlåtande, trots att detta är lagstadgat.
- Enligt lokala rutiner på vissa kliniker får den födande inte äta eller dricka efter ankomst till förlossningen.
- Vissa klinike saknar möjlighet att erbjuda bad som smärtlindring eller möjligheten att föda i vatten.
- I Linköping försökte man sig nyligen på praktexemplet att en födandes stödpersoner i förväg skulle anmälas och godkännas.
Kul att du nämner Belgien som exempel! Där existerar hemförlossning (sedan längre tid än sju år). En födande assisteras av två barnmorskor. Därtill erbjuds också maison de la naissance, eller så kallade birth houses. Med andra ord, barnmorskeledda enheter (WLU).
Om vi ska efterlikna Beligen i vårdkvalitet, varför ska vi inte erbjuda detta i Sverige?
Vi utför många undersökningar under graviditeten för att upptäcka allvarliga men såsom t ex spina bifida dvs risk för ryggmärgsbråck och problem med hjärtat. Det vi inte utför på det allmänna är NIPT för alla utan håller kvar vid det avsevärt sämre KUB med begränsningar på ålder.
Vad gäller Belgien är detta ett av Europas tätaste befolkade länder med 383 innevånare per kvadrat-km. Det är bara trumfat av Holland med 424, om man bortser från Vatikanstaten (1600 men där föds nog inte många). UK som helhet har 277, Danmark 138 och Sverige 25.
I Sverige är Republiken Jämtland och Norrbotten länen med lägst folktäthet: 3/kvkm. Därefter följer Västerbotten med 5, Dalarna 10 och Västernorrland 11. Belgien består av 10 provinser + huvudstaden Bryssel. Förutom provinserna Luxembourg med 64 och Namur med 138 har ingen provins en täthet på mindre än 280/kvkm. Dessa att jämföra med Hallands 63 och Skånes 130.
SBU har nyligen sammanställt forskning på området och den går att läsa här:
https://www.sbu.se/contentassets/cea2bfa2d5df4526b9ce0452dfd946dc/vetenskapligt-underlag-hemforlossning-omfoderskor.pdf
Jag säger inte att det är riskfritt att föda vare sig på sjukhus eller utanför sjukhus. De flesta vill föda på sjukhus för att ha nära till avancerad vård men en mindre grupp vill något annat och vi kan inte skrämma dem eller tvinga dem att föda på sjukhus. Vi måste göra vad vi kan för att det ska bli så bra som möjligt för kvinnan o barnet.
Jag fattar också att det inte går att göra omelett utan att knäcka några ägg, så att säga, men att riskera sin egen och sitt barns (när det är fött) hälsa är ett orimligt högt pris att betala för det aktivistiska särintresset att föda hemma. Det finns ingen vinst i detta som står i paritet med den ökade risken.
Visst kan hemförlossningar bli säkrARE (än andra hemförlossningar. Säkrare än sjukhus kan de såklart inte bli) med "rätt organisation" - två barnmorskor på plats, en ambulans i beredskap, helst med blodprodukter ombord (eller varför inte en helikopter för födande i glesbygden), narkosläkare som kommer hem och tillhandahåller effektiv bedövning, kanske ett oplag som står tomhänt i beredskap (de här snitten "inom 30 minuter" som vi ser flera av i veckan hos "friska först/omföderskor" kommer ju i praktiken ha hunnit bli urakuta när de väl når sjukhuset).
Men - varför? Varför i hela friden? Jaha, det finns folk som vill det. Men hur fick de den idén? Fattar de verkligen vad de ger sig in på? Hur pass bra information har de fått av sin - kanske väldigt hemfödselentusiastiska - barnmorska? Och de enorma resurser som behöver finnas till hands för att hantera den ökade risken - är de motiverade?
För oss som står i den änden som hanterar "oväntade" komplikationer ser den här idén helt livsfarlig ut. Fullständiga cowboyfasoner från ett högljutt särintresse.
Jäv: Har två barn, är glad att modern sjukvård fanns på plats för dem och min partner när de föddes.
Du frågar varför i hela friden? Jo, det finns gott om studier att läsa för den som önskar förstå. Föderskorna vill känna en hög grad av delaktighet under sin förlossning, vara på en för dem trygg plats, bestämma själva vilka som ska vara med, undvika onödiga interventioner, slippa ta sig till sjukhus om det inte behövs osv. Men varje kvinna har sin anledning och det är bara att respektera att hon gör sitt val. Vi kan bara välja om vi vill försöka möta upp och göra det säkert eller om vi vill ge dem kalla handen. De allra flesta av dessa kvinnor är väl pålästa och har bättre koll på evidens än många inom vården.
Vi barnmorskor är de som först måste hantera oväntade komplikationer under en förlossning, både på sjukhus och utanför sjukhus. De allra flesta komplikationer löser vi på egen hand men ibland så behöver vi konsultera er läkare och då är det tvärprofessionella arbetet ovärderligt. Vi är tacksamma för att vi kan eskalera till en högre vårdnivå vid behov. Det finns inget egenintresse från barnmorskor att hantera fler komplikationer än nödvändigt eller ge råd till gravida som inte gynnar henne och barnet.
För att komma framåt i denna fråga behöver vi ha tillit till varandras professioner och arbeta för att ALLA födslar, oavsett var den gravida bestämmer sig för att föda, blir så säkra och bra som möjligt.
Som jag skrev så känner jag till att orsaken till att anordna hemförlossningar är att en del helt enkelt vill det (ber om ursäkt för det retoriska greppet att fråga varför). Min invändning är alltså att detta inte kan vara en tillräcklig vinst för att motivera den kraftigt ökade risk som ses i svenskt material, eller, det är inte tillräcklig vinst för att motivera någon riskökning alls.
Förlossningen varar några timmar till något dygn, medan skador kan vara livslångt. Mot önskan att ha en minnesvärd förlossning måste rimligen vägas den död eller de livslånga skador som kan bli resultatet av ens livsstilsval.
Om vi i vården väljer att inrätta en organisation för dem som vill utsätta sig själva och sitt blivande barn för ökad risk - det kan vara genom att röka eller dricka under graviditeten, eller föda hemma, eller varför inte föda på en motorcykel eller i ett flygplan, eller utan en barnmorska över huvud taget (för det måste väl vara lika legitimt som alla andra önskemål?) - riskerar vi att skicka signalen att detta är likvärdigt i säkerhet med en sjukhusförlossning, och då lurar vi faktiskt någon som litar på oss och detta med potentiellt ödesdigra konsekvenser.
Det är faktiskt inte okej, det är inte respektfullt, det är inte lika vård. Det är oärligt och farligt.
Självklart respekterar vi alltid våra patienters (eller deras vårdnadshavares) val. Det är inte samma sak som att resignera i cynisk nihilism. Vi vet att det finns föräldrar som inte vaccinerar sina barn. Som inte kommer på hälsokontroller, inte använder fluortandkräm, inte följer kostråd. Om vi väljer att "bara att respektera att [vårdnadshavaren] gör sitt val" som du föreslår, så gör vi inte skäl för det förtroende vi givits. Visst, vi kan välja att vartefter städa upp i eländet som följer, vi måste det till och med, men självklart ska vi med all vår kraft verka för att slippa komplikationer till att börja med, istället för att "stötta" folk som inte begriper bättre i destruktiva val.
Jag respekterar fullt ut det lagarbete mellan professioner som råder i vården, inkl obstetriken. Jag tycker dock det är viktigt att andra professioner lyssnar när någon profession säger ifrån om vad den kan tillhandahålla och inte. Läkarprofessionen säger om och om igen att den inte kommer klara av att inom sina ramar upprätthålla samma medicinska säkerhet för barn och födande vid hemförlossningar som på sjukhus. Det vore önskvärt att hemförlossningsförespråkare som till äventyrs ändå i någon mån förlitar sig på att läkare finns till hands om något krånglar, tog till sig detta. Går det bra utan oss så är det jättebra, men det går inte att bara låtsas som om vi är tillgängliga på vanligt sätt när vi inte är det. Det finns ingen larmknapp hemma hos folk.
Är det så du tänker? Du får gärna berätta vilken, om ens någon vård, du tycker vi ska ge till dem som väljer att föda utanför sjukhus? Jag blir nyfiken…
Jag tycker verkligen att det framgår hur jag tänker i tidigare inlägg, men kan givetvis omformulera om du vill.
Om man höjer blicken lite ovanför den egna verksamheten kan man se att förlossning inte är den enda livsomvälvande, smärtsamma upplevelsen människor behöver genomgå. Hjärnkirugi, hysterektomi, höftfrakturoperation, hjärtinfarktvård; alla dessa ingrepp skulle nog många patienter gärna välja att genomgå i hemmets trygghet om det gick. Och det går ju såklart, antingen genom att vi sänker förväntningarna på resultatet, eller genom att vi allokerar de resurser som krävs för att nå samma resultat som på sjukhus.
Själv tycker jag att detta vore orimligt, sett till antingen medicinsk säkerhet eller fördelning av våra i realiteten begränsade resurser (vilket av dem man nu väljer), och har samma åsikt om hemförlossningar.
Du frågar vilken vård vi skall ge dem som väljer att föda utanför sjukhus. De som väljer så, gör detta därför att de tror att det är likvärdigt, eller bättre, för dem och deras blivande barn att göra så, jämfört med sjukhusförlossning. Den viktigaste vårdinsatsen vi kan göra för denna grupp, är då så klart att informera dem om att så inte är fallet, och hjälpa dem till ett klokare beslut. Detta är lika självklart som annan prevention och rådgivning. Då går det förstås, att trots vad som framkommit i ämnet, hävda att det visst är likvärdigt för rätt patientgrupp. Och i så fall blir väl den viktigaste vårdinsatsen att hitta denna patientgrupp, och garantera att de inte riskerar skada av avståndet till sjukhus. De läkare som ska hantera eventuella komplikationer - obstetriker, anestesiologer, barnläkare - hävdar generellt att detta inte går, och det är därför man inte - genom regionfinansiering - vill blandas in i, och åläggas ansvar för, en handläggning som man inte kan stå bakom.
Du frågar igen hur vi ska "komma vidare" och jag svarar igen att vi inte ska det. Eller, jag antar att vi som sagt kan ha ett fullt neoteam och oplag (inklusive opsal) i en buss eller så utanför hemföderskans hus (detta är den enda formen av "god organisation" elle "bättre organiserad vård" som vore relevant för patientgruppen), men jag tror resurserna som går åt till detta kommer leda till missnöje hos samma hemföderska när hon några år senare får köa till vård för något annat pga resursbrist. Så, vi ska "komma vidare" genom att få slut på den här livsstilstrenden, tycker jag.
Du undrar också om jag tycker folk som föder hemma ska få någon vård alls. Vet inte om frågan ska vara retorisk, eller om du på riktigt tror att någon vill vägra dem vård. Svaret är iallafall: Vi tandsanerar barn vars föräldrar är rädda för fluor, vi intensivvårdar vaccinationsmotståndare som får Covid, vi återställer stympade underliv. Självklart ska vi göra det och självklart ska folk som föder hemma få den vård de behöver, när de behöver den. På sjukhus, där sådan vård kan ges.
Att däremot sprida uppfattningen att hemförlossning är lika säkert som på sjukhus - eller att acceptera en lägre medicinsk säkerhet i den perinatala perioden än i alla andra sammanhang - är fel, cyniskt, oetiskt, det är jättehemskt. Man gör inte så om man är legitimerad. Folk kommer alltid ta dåliga beslut trots våra bästa ansträngningar, men regionvård ska inte vara en del av onödigt försämrade förlossningsutfall, och vi ska inte låta liv och livslång hälsa väga lika lätt som livsstilstrender och allmän känsla under ett kort förlossningsförlopp. Det får folk stå för själva, i så fall.
Om du ändå känner att du hemförlossning är viktigt för dig, så får det vara så, men jag hoppas vi kan avsluta den här diskussionen i sak nu, för jag har ingen lust att uttrycka samma sak en tredje gång.
Jag sprider det kunskapsläge som SBU kommit fram till och som NHS framför. Lika säkert för friska omföderskor men en ökad risk för förstföderskor från 5 till 9 på 1000 för negativt utfall. Att öka patientsäkerheten för gravida som föder i hemmet borde vara viktigt för oss alla. Jag driver frågan för de gravidas skull, inte för min egen. Jag har personligen inget att vinna.
Att jämföra barnafödande med andra kirurgiska ingrepp visar bara på din okunnighet i frågan och ett icke kvinnocentrerade förhållningssätt. Samma problem, det patriakala förhållningssättet, har funnits i många årtionden. Det försvårar kvalitetsutveckling och gör att gravida fortsätter att ha en onödigt förhöjd risk vid hemfödsel i Sverige.
jag delar din oro för brist på kompetens och kvinnocentrering, i den här debatten, så där är vi överens!
Ingen oroar sig för hemförlossningar, där vi vet - vet! - på förhand att den individuella patienten inte kan fara illa av avståndet till sjukhus. De patienterna klarar sig själva, eller med en barnmorska, eller två, eller vad nu hemförlossningsförespråkare har tänkt sig.
Men alla som jobbat i närheten av obstetrik i några år har stött på omföderskan, med låg risk, där akuta sjukhuskrvande åtgärder ändå bedömts behövas (en del av de bedömningarna kan ha varit fel, ingreppet kanske kan ha varit onödigt, men så är det ju med "number needed to treat", eller hur). Dessa sjukhusinsatser kan då antingen ske tidigt, så alla i lugn och ro hinner tänka, förbereda och höja säkerheten, eller i större brådska och mindre säkerhet, efter den tid det tagit att transporteras in hemifrån.
För inte länge sedan (det händer inte sällan) blandades jag in i just en sådan sjukhusförlossning, som ändå uppfyllde föreslagna kriterier för hemförlossning. Det barnet skulle förlösts antingen med hjärnskador eller via ett urakut sectio efter ambulanslarm in, om inte sjukhusets resurser varit omedelbart tillgängliga. Nu var barnet i och för sig bara en pojke, men det kunde lika gärna ha varit en flicka och då kvalificerat sig för din kvinnocentrering (även den blivande mamman - kvinna - ville helst slippa operation och barnskador, även om den typen av ambition tydligen kan ses som patriarkal).
Hade dessa komplikationer tillstött, hade det varit enbart på ansvaret för den person som inte kraftfullt avrått från hemförlossning. Jag tror att det ansvaret skulle ha känts tungt för den personen. Och visst, det är bara ett enstaka exempel, det är anekdotiskt, osv - men för de föräldrarna, och det barnet, spelade det roll att de inte var hemma. Det är riktiga människor detta handlar om.
Det är förvånande att någon som klarat av att disputera läser in saker som inte sagts i en skriven text. Jag säger inte att folk som "valt" (entusiasmerats, uppmuntrats, rådgivits) att föda hemma inte "ska" - i meningen förtjänar - få vård. Jag säger att det inte går, oavsett vilja; vård kan inte ges med samma kvalitet eller säkerhet i hemmet, som på sjukhus, och den viktigaste vårdinsatsen för patientgruppen är därför rådgivande och preventiv för att undvika detta riskbeteende. Läs igen så får du se. Jag vill jättegärna att hemförlossningar ska vara lika säkra som på sjukhus, men nu är det så att det inte går. Sverige har lagt decennier på att gneta sig fram till den säkra organisation för barnafödande som du efterlyser, och resultatet blev den obstetriska slutenvård som hemförlossningsentusiaster nu insiktslöst tycks ta för given. Det är inte vi tveksamt försiktiga som vill frånta födande säker förlossningsvård, det är hemförlossningsförespråkarna.
Ämnet som diskuteras är, som sagt, säkerhet om komplikationer skulle tillstöta, vilket, som du konstaterat, involverar kompetenserna hos såväl barnmorskor som flera specialistlinjer av läkare, sjuksköterskor mm. Vad som är ett bra argument här avgörs inte av hur du upplever min "okunnighet i frågan" eller dina upplevda insikter i din smala del av ämnet, utan av huruvida det vi säger till varandra stämmer eller inte. Om det bara varit nivån på "okunskap" i detta tvärprofessionella ämne som avgjorde, så hade jag inte kunnat diskutera med dig alls; jag har en fler vårdvetenskaplig examen än vad du har medicinska examina, och jag har självständigt förlöst fler barn än vad du har utfört akuta anestesier på obstetriska komplikationer. Så, istället för att diskvalificera dig själv ur diskussionen genom att ge dig in en irrelevant CV-tävling där du saknar övertag, tycker jag att vi för diskussionens skull kan visa varandra respekten att hålla oss till sakargument.
Och det du sakligt skulle behöva redogöra för, om du vill övertyga dem som inte håller med dig, är
1) Hur säker är du på att avståndet till sjukhus - för en individuell patient - inte ökar risken för negativt förlossningsutfall (0% säker är jag, se exemplet ovan)? Om du är säker, varför blanda in åsikterna från oss som oroar oss för att inte räcka till i tid om komplikationer uppstår, vi kommer ju inte behövas, vi får aldrig se röken av er i hemförlossningsverksamheten ändå?
2) Om urakuta åtgärder blir nödvändiga -. hur tillhandahålls dessa? Och om någon t ex ångrar sig och vill ha den där EDAn som ska kunna tillhandahållas inom 30 min, hur görs det?
3) Bevarad medicinsk säkerhet i hemmet, hur den nu tillhandahålls, kommer oundvikligen innebära ökat resursuttag från vården (eller, övertyga mig om att jag har fel om det inte är så). Dessa resurser är inte oändliga. Nu efterlyser du ett kvinnocentrerat perspektiv, men kvinnor uppstår inte bara på barnmorskemottagningen, de vill, och gör, andra saker än att föda barn, utanför just din empatihorisont. Är det förenligt med ett kvinnocentrerat förhållningssätt att kvinnan som inte gallopereras i tid får en pancreatit, eller barnet (förlåt, flickan) med armfraktur får nervskador, medan oplagen som kunde hjälpt dem står i beredskap för hemfödselkomplikationer som kommer indundrande en halvtimme för sent? Eller att den som av olika skäl måste föda på sjukhus får lägre tillgänglighet till barnmorska för att bemanningskraven som går åt till hemförlossningstrenden leder till ytterligare barnmorskebrist?
4) Vilka medicinska, kirurgiska och anesteiologiska insikter på specialistnivå är det som får dig att avfärda läkares oro inför detta som "patriarkala"? Blir du inte det minsta lilla orolig att det kan ligga något i de invändningar och farhågor som framförs från stora delar av det team som omger just din egen lilla del av obstetriken? Det skulle jag vara.
5) Varför tycker du inte att folk som vill genomgå thoraxkirurgi hemma har rätt att få vård? (Jo, den retoriska frågan är faktiskt ett helt relevant argument, och något du verkligen borde fråga dig).
Som sagt, nu har jag sagt samma sak upprepade gånger till dig, och är du intresserad av att fortsätta "diskussionen" skulle jag vilja be dig att hålla dig till sakfrågan istället för dina subjektiva upplevelser av egen överhöghet i en fråga där du antagit ett väldigt smalt perspektiv. Detta är tjatigt och inte riktigt värdigt den akademiska nivån du undertecknar med.
Om du har läst artikeln så ser du att den inte bygger på data endast från USA men framförallt på ett etiskt förhållningssätt, vilket barnmorskor och obstetriker enligt våra etiska koder inte kan bortse från i argumentationen. Författarna är per se, som jag läser det, inte för hemfödslar, men de inser att respekten för kvinnors önskemål (autonomi) och rätt till saklig information inte kan bortses från.
Citat "Continuing to strongly recommend hospital birth over home birth for all patients may not be ethically justified, medically appropriate, or even evidence based"
Citat "It is our duty as healthcare providers to do best by our patients. This includes changing paternalistic stances on home birth in today’s modern era. This means actively supporting evidence-based policies that will make home birth a safe and viable option for appropriate candidates, including (1) promoting access to qualified home birth attendants, (2) providing insurance access to home birth, (3) creating home birth patient selection and treatment protocols, (4) establishing access to telemedicine consults for home birth attendants, and (5) cultivating better integration of home birth for more prompt hospital transfers when needed.
Dessa tankar passar i iallafall mitt förhållningssätt gällande god och säker vård mycket bättre än de tankar (många nedvärderande) som lyfts i flera av ovanstående inlägg!
Glad sommar!
Jäv: Bistår gärna hemfödslar
håller med dig om att tonfallet i tråden från hemförlossningsförespråkare tyvärr är tämligen mästrande och nedlåtande. Jag som förhåller mig tveksam till detta tycker, som kommentar till din artikel, inte att detta är en fråga om etik utan om medicinsk säkerhet. Ingen ifrågasätter rätten till självbestämmande och att föda hemma för den som så vill, oron handlar istället om de realistiska möjligheterna att selektera fram patienter där detta kan göras riskfritt (eller till och med som skulle skadas av att föda på sjukhus). Detta tycker åtminstone jag att det enkelt kan observeras i den vardagliga verksamheten att det verkar nästan omöjligt.
Så av punkterna du tar upp ovan invänder nog ingen mot punkt 1, utan det är i punkt 3-5 som vi i resten av den tänkta vårdkedjan inte tror oss kunna räcka till, vilket gör att punkt 2 känns irrelevant. Det här är en oro jag tycker kan få tas på allvar, och gärna adresseras med konkreta förslag. Som anestesiolog blir jag t ex jätteilla till mods vid tanken på att behöva vänta in en patient från hemmet som behöver anestesiinsatser, istället för att kunna börja omedelbart på förlossningsavdelningen. Jag vet inte alls hur jag, om det behövs, ska kunna upprätthålla samma nivå på säkerhet för hemförlossningar som på sjukhus. Om förespråkarna vet, skulle det vara lugnande om det gick att upplysa resten av oss, för oron delas ju av barnläkare och gynekologer.