Trots protester från både opposition och läkarkåren klubbade styrelsen för Region Uppsala i dag det kritiserade förslaget om att regionen ska börja bekosta hemfödslar för vissa friska omföderskor med okomplicerade graviditeter. M, KD, L och SD yrkade på återremiss av ärendet, men fick inte styrelsen med sig. Enligt beslutet, som M, L och KD reserverade sig mot, ska detta införas senast under 2026.

KD drev igenom ett tilläggsyrkande, som innebär en prioritering av arbetet med att säkerställa att kvinnor i förlossningens aktiva fas erbjuds kontinuerligt stöd av en barnmorska. En genomförandeplan ska redovisas i oktober i år, med en första delrapport i september.

Pelle Nilsson. Foto: Privat.

Inför beslutet skrev en grupp överläkare inom barnakutvården brev till berörda politiker för att uttrycka sin oro för konsekvenserna. En av dem var Pelle Nilsson, överläkare och ansvarig för barnneurokirurgi på Akademiska sjukhuset. Han är upprörd över att regionpolitikerna nu klubbat igenom förslaget.

– Vi tycker att det här beslutet är så vanvettigt att det knappt går att beskriva. Vi har den bästa barnöverlevnaden i världen. Varför vi skulle gå tillbaka till 1800-talssjukvård, det kan jag inte förstå. Det är fullständigt oansvarigt.

För Pelle Nilsson handlar det framför allt om att riskerna med hemfödslar inte tas på allvar, säger han.

– Vi tycker att det är fel att uppmuntra till hemförlossningar eftersom det finns så mycket som talar för att man faktiskt utsätts för en risk, både mamma och barn. Den info som ges till föräldrar omfattar inte i detalj allt som kan hända. Det händer på sjukhus också, men då har man alla tillgängliga resurser runt omkring sig. Jag som barnneurokirurg ser bestående skador på barn som är hemska, både för barnet i sig och för familjen. Det påverkar allas liv.

Han säger att man från läkarhåll kommer att fortsätta arbetet för att försöka påverka beslutet.

– Det har sagts att folk vill ha det här och vi har en demokrati. Jag tycker att man kan jämföra det med byggen. Det finns en himla massa män som tycker att de kan bygga det ena och det andra, och tycker att det här med bygglov och konstruktionsregler är onödigt, men där har vi bestämt att det ska finnas. Att föda och födas är ett av de farligaste momenten vi utsätts för i våra liv, det måste finnas vettiga regler kring det. Vi kommer att fortsätta försöka påverka det här, vi kommer inte att lägga oss platt.

Moderaterna i regionstyrelsen kritiserade i går regionstyret för att ha mörkat en rapport, vars slutsatser var starkt negativa till regionfinansierade hemförlossningar.

Möjlighet till finansierad hemförlossning erbjuds sedan tidigare i viss mån i Region Stockholm och Region Västerbotten.

Läs mer:
Kritiken: Negativ rapport om hemförlossningar mörkades
Strid om Region Uppsalas plan att finansiera hemförlossningar
Medicinsk kommentar: Assisterad hemförlossning bör inte införas brett i Sverige
VGR stoppar utskrivning av läkemedel vid hemförlossningar