Sjukhuset misstänker att läkemedlet ligger bakom besvären, men ska nu utreda saken närmare, rapporterar P4 Örebro.

– Vi har haft några patienter som haft grumlingar av synskärpan. Den troliga orsaken är läkemedlet, säger Petra Hedlund, verksamhetschef på Universitetssjukhuset i Örebro till radiokanalen.

Det var under förra veckan som USÖ kunde konstatera att uppemot tio patienter hade upplevt att de fått sämre syn efter en behandling med ett läkemedel som började användas i januari i år, rapporterar radiokanalen.

Till Läkartidningen skriver verksamhetschefen att det aktuella läkemedlet är Vabysmo, och att hon tidigt informerade specialistföreningen MRK om ärendet. Under torsdagen informerades även ögonklinikerna i Region Mellansverige och universitetsklinikerna i Sverige.

Läkemedelsföretaget Roche Sverige meddelar att de förstår och respekterar klinikens beslut om att pausa användningen av läkemedlet i väntan på en grundlig utredning, då patientsäkerheten har högsta prioritet.

Bolaget har dock inte mottagit några rapporter om liknande händelser från andra kliniker, uppger Lars Franksson, medicinsk direktör på Roche Sverige, via bolagets kommunikationsavdelning.

– Vi på Roche tar detta på stort allvar och har öppnat en internutredning. Vi fortsätter också att ha en nära dialog med den berörda kliniken, skriver han i ett e-postsvar till Läkartidningen.