Sofia Wallström har lett Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, sedan 2019, men lämnar nu sitt uppdrag i förtid på egen begäran. I höst tar hon över som vd för Lif, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen.

– Den forskande läkemedelsbranschen är en otroligt viktig aktör för Sverige och svenska patienter. Framtagandet av livräddande vaccin under pandemin är bara ett av många exempel på life science-sektorns betydelse. Jag ser mycket fram emot att få vara en del av denna dynamiska bransch och bidra till ännu mer av samskapande och partnerskap för en tillgänglig och hållbar vård för alla patienter, säger Sofia Wallström i ett uttalande.

Hennes förordnande som generaldirektör skulle egentligen ha löpt ut först nästa sommar, men nu står det klart att hon lämnar myndigheten redan den 30 september. Dagen efter börjar hon sitt nya jobb för Lif.

Den senaste tiden har det kommit larmrapporter om stora brister i arbetsmiljön på Ivos olika tillsynsavdelningar. Det har bland annat handlat om toppstyrning, brist på skriftliga rutiner för hur regler och lagar ska tillämpas, samt om en utbredd tystnadskultur. »Vi blir talade till, inte med« har en anställd sagt om ledningen, som dessutom påstås ha en »inte sällan raljant och nedlåtande ton«, enligt en färsk rapport.

Läkartidningen har sökt Ivo och Sofia Wallström, och bland annat ställt frågan om den senaste tidens kritik har spelat in i beslutet att lämna. Presstjänsten låter dock hälsa att Sofia Wallström inte ger några ytterligare kommentarer.

Regeringen kommer inom kort att påbörja en rekryteringsprocess för att tillsätta en ny generaldirektör för Ivo.

Läs också:
Kritiken mot Ivos arbetsmiljö växer
Arbetsmiljön på Ivo får hård kritik
Ivos tio år långa resa: Från hjälpande dialog – till hårda tag och miljonviten