Ylva Sandström är ordförande i Svenska distriktsläkarföreningen (DLF). Foto: Helena Wrete

Ett enhälligt fullmäktige sa ja till Ylva Sandström som ordförande så som valberedningen föreslog. Hon efterträder Marina Tuutma som haft posten sedan 2017. Marina Tuutma fortsätter i sina andra roller som andre vice ordförande för Läkarförbundet samt ordförande för dess digitaliseringsråd.

– Det har varit en ära och privilegium att lära känna föreningen, sa Marina Tuutma i tacktalet.

Hon uppmanade sin efterträdare och ledamöterna att fortsätta strida för primärvården.

– Lyssna inte på regionernas gnäll; att de inte har pengar, sa Marina Tuutma.

Och Ylva Sandström är redo kavla upp ärmarna. Hon kliver in som ny ordförande i en tid då den fackliga längtan var väldigt stor, medgav hon.

– Jag avsade mig alla fackliga uppdrag för ett år sedan, men det tog inte så lång tid förrän jag fick ett fackligt återfall, sa hon med ett skratt.

Och efter applåder hyllade hon Marina Tuutma.

– Det känns jättekul att ta över efter Marina som gjort ett enormt lyft för DLF. Det blir stora skor att kliva i. Tack för förtroendet.

Marina Tuutma avgick som ordförande för DLF fredagen den 3 maj då föreningens fullmäktigemöte hölls i Läkarförbundets lokaler. Foto: Helena Wrete

I början av förra året lämnade Ylva Sandström alla sina fackliga uppdrag för att i stället arbeta som rådgivare inom läkemedelsindustrin. Hon återvände dock till primärvården efter mindre än ett år, som distriktsläkare på Liljeholmens vårdcentral i Stockholm. Hon är även vice ordförande i SLSO:s läkarförening sedan 2023. Dessförinnan har Ylva Sandström varit ordförande i DLF Stockholm från 2018 till 2022, varit redaktör för föreningstidningen Distriktsläkaren samt varit ledamot i Läkarförbundets förbundsstyrelse mellan 2020 och 2022.

Läs även:
Distriktsläkaren Ylva Sandström återvänder till primärvården
Ylva Sandström: »Det gäller att inte ge upp och tro att man har vunnit«