Arbetsrelaterad ohälsa, för hög arbetsbelastning, obefintlig möjlighet till rast eller till återhämtning. Arbetssituationen för läkare på sex hälsocentraler i Luleå är redan i dag väldigt tuff, enligt rapporter till Norrbottens läkarförening. Nu befarar man att sommaren kommer att bli ohållbar.
– Regionen har inte rekryterat tillräckligt med vikarier till ordinarie verksamhet. Nu är semesterplaneringen lagd och vi ser att arbetsbelastningen redan innan semesterperioden vida överskriver vad som normalt förväntas och att arbetsmiljön är mycket belastad, säger Jenny Hedgren Rönnlund, ordförande för Norrbottens läkarföreningen och huvudskyddsombud.
För att få till åtgärder har man nu lämnat in en begäran om åtgärder till Region Norrbotten enligt arbetsmiljölagen, en så kallad 6:6a-anmälan. Framför allt vill man att arbetsgivaren ska agera för att säkerställa en rimlig arbetsbelastning.
– Bristen på läkare äventyrar patientsäkerhet för norrbottningarna och ökar vårdpersonalens arbetsbelastning. Vi är allvarligt oroade över situationen inför sommaren och begär nu att regionen vidtar åtgärder, säger Jenny Hedgren Rönnlund.
Tillsammans med Distriktsläkarföreningen (DLF) Norrbotten och Svensk förening för allmänmedicin (Sfam) Norrbotten har läkarföreningen gjort en beräkning som visar att det skulle behövas 56 heltidsarbetande specialistläkare på regionens hälsocentraler i Luleå för att erbjuda primärvård av god kvalitet till deras 62 000 listade patienter. Enligt DLF, Sfam och läkarföreningen har Region Norrbotten i stället bedömt att det behövs 15-20 läkare per dag.
»Med andra ord kommer varje allmänläkare i sommar behöva prioritera bort 75 procent av sina ordinarie arbetsuppgifter. Detta ger oss stor oro för norrbottningarnas patientsäkerhet och vårdpersonalens arbetsbelastning. Vi har länge påtalat att man behöver rekrytera kollegor, men har inte sett några konkreta åtgärder hittills. Inga lösningar har presenterats för att komma till rätta med problemet. Vi ser inga försök att locka hit folk, varken med god arbetsmiljö, arbetsförmåner eller lön. En uppenbar risk med för hög arbetsbelastning är att fler läkare väljer att lämna regionen eller blir sjuka, och att situationen förvärras ytterligare« skriver DLF, Sfam och läkarföreningen i ett gemensamt uttalande.
Senast den 7 juni vill huvudskyddsombuden ha svar från regionen. Om detta inte är tillfredsställande kommer man att vända sig till Arbetsmiljöverket.
Region Norrbotten meddelade nyligen att man planerar att stänga två av Luleås hälsocentraler i perioder under sommaren, delvis på grund av brist på läkare. Dessutom kommer flera av hälsocentralerna i perioder inte att bemannas av läkare alls.
Det nya nationella avtalet kring hyrpersonal är en av förklaringarna till svårigheterna med att bemanna upp med läkare, säger Camilla Brännström, verksamhetsområdeschef för primärvården Luleå och Boden till Norrbottens-Kuriren.
– Vi har god tillgänglighet på sjuksköterskor, undersköterskor och rehab. På all personal förutom läkare, där har vi det tufft. Därför klustrar vi. Vår utmaning i sommar är läkartillgängligheten.
Jenny Hedgren Rönnlund säger att det finns fördelar med att samla läkare i kluster, men att det inte löser problemet.
– Fördelen är att man kan få till handledning när man är på samma ställe. Nackdelar är att man kanske måste byta arbetssätt, och att själva arbetsmängden inte kommer att minska för att man sätter läkare på samma hälsocentral. Antalet patienter kommer att vara detsamma, och mängden vård de behöver kommer att vara densamma.
Läkartidningen söker representanter från Region Norrbotten för kommentar.
(uppdaterad 2024-06-05)