Tidigare i veckan överlämnade Läkarföreningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, Sjukhusläkarna och Sylf i Göteborg ett dokument till sjukhusledningen, med en 80-tal vittnesmål om brister i verksamheten som uppkommit på grund av de pågående nedskärningarna.
Som Läkartidningen tidigare rapporterat var dokumentet ett resultat av fackföreningarnas uppmaning till sina medlemmar på sjukhuset att rapportera in problem de upplever i sitt arbete, och som de anser sig kunna härleda till besparingsåtgärderna.
Sahlgrenskas förste chefsläkare Helena Gustafsson var en av dem som tog emot de »röda flaggorna«. Hon säger att ledningen välkomnar all information som kan öka patientsäkerheten och förbättra arbetsmiljön.
– Jag tycker att det är jättebra. Allt som gör att vi blir medvetna om, och kan arbeta med, risker och farhågor är bra. Det fanns alla möjligheter att lämna uppgifter om sådant också även tidigare, men alla kanaler är bra. Vi ser det här som ett komplement.
Mycket av det som presenterades var redan känt, medan en del uppgifter var nya för henne, säger Helena Gustafsson. En del vittnesmål, som att brister ska ha lett till dödsfall, har ledningen dock inte kunnat styrka, säger hon.
– Det är oerhört allvarliga uppgifter. Ett dödsfall är en jätteallvarlig händelse som måste rapporteras i vårt avvikelsesystem. Sedan vi mottog dokumentet har jag ägnat mig åt att försöka härleda uppgifterna i alla våra kanaler men inte lyckats hitta något som styrker det. Det vill jag verkligen understryka, säger Helena Gustafsson och lägger till att ledningen kommer att fortsätta arbetet med gå igenom alla flaggorna.
– Vi kommer självklart att titta på alla och återkoppla till de berörda klinikerna, i de fall det går. Vi kommer att se vilket stöd verksamhetscheferna behöver och vilka åtgärder man tänkt vidta för att undvika den nämnda risken. I många fall är det viktiga saker som har fångats in, det tycker jag.
Hanna Kataoka, ordförande för läkarföreningen på Sahlgrenska, tycker att det är bra att ledningen går till botten med de röda flaggorna. Hon säger att det kan finnas flera förklaringar till att bristerna som nämns i dokumentet inte har rapporterats som en avvikelse.
– Det är inte alltid lätt, tvärtom svårt, att leda i bevis att uteblivna åtgärder i sjukvården leder till svårare sjukdom och till och med dödsfall. Då kan det bli svårt att göra en avvikelserapport. Jag uppfattar att det är en bedömning som läkarkollegorna har gjort om hur nedskärningar kan få konsekvenser i flera led, även om ett orsakssamband är svårt att föra i bevis. Vad gäller dödsfallen finns det en tydlig avvikelse gjord, som jag nu kunnat informera chefsläkaren om.
Hon säger dock att dialogen med sjukhusledningen kring flaggorna är väldigt bra.
– Vår sjukhusdirektör har tydligt meddelat att man inte ifrågasätter vittnesmål utan tar alla rapporter på allvar. Jag har goda förhoppningar om att detta ska leda till något bra.
Läs mer:
Röda flaggor till Sahlgrenskas ledning: »Allt från död till frukt«
Röda flaggor ska visa följder av nedskärningar på Sahlgrenska
Krisen på Sahlgrenska: »Det går inte att överblicka nedskärningarna«
Hårda nedskärningar i SU:s budget
Sparförslag på ytterligare drygt 500 miljoner för SU – facket kritiskt