Ledare från de samarbetande sjukhusen: Matti Bergendahl, Bjørn Atle Lein Bjørnbeth, Rasmus Møgelvang, Patrik Rossi, Runolfur Palsson. Foto: Rigshospitalet

Sjukhusdirektörer från fem länder samlades i Köpenhamn den 24 maj och skrev under samverkansavtalet, det så kallade »memorandum of understanding«. Syftet med The Nordic University Hospital Alliance (NUHA) är att stärka samarbetet mellan sjukhusen.

Det är endast ett sjukhus per land som deltar i alliansen:

  • Rigshospitalet, Köpenhamn.
  • Karolinska universitetssjukhuset, Stockholm.
  • Oslo universitetssjukhus, Oslo.
  • Helsingfors universitetssjukhus, Helsingfors.
  • Landspítali, Reykjavik.

Patrik Rossi, Karolinska universitetssjukhusets tillförordnade sjukhusdirektör, hoppas dock att fler kommer att anslutas framöver.

– Genom att dela bästa praxis och resurser, kommer sjukhusen att förbättra behandlingsresultat och effektivitet i sjukvården. Alliansen kommer också aktivt involvera sig i nationell, nordisk, och EU-policy som påverkar hälsa, forskning och innovation, säger han i ett pressmeddelande från danska Rigshospitalet.

I ett pressmeddelande från Karolinska påtalar han också vikten av att de samarbetande sjukhusen kan stärka sin position i Europa.

Bjørn Atle Lein Bjørnbeth, vd vid Oslo universitetssjukhus, påpekar att de nordiska länderna har relativt lika sjukvårdssystem, som ger en bra möjlighet att exempelvis samverka om data.

– Med en allians kan vi förbättra samarbete om att hantera och använda hälsodata över de nordiska länderna för forskning och kliniska syften, och det är en möjlighet att stärka innovation och samarbete i sjukvårdsindustrin.

Rigshospitalets direktör Rasmus Møgelvang lyfter bland annat att det finns ett ökat behov av att dela information om ovanliga sjukdomar i de nordiska länderna.

– Ett nordiskt samarbete försäkrar oss i Danmark om att vi kan erbjuda våra patienter behandling av hög internationell standard, och att våra sjukvårdsexperter kan fortsätta stärka sina kompetenser som vi erbjuder i Danmark.

Det finns också andra samarbeten mellan europeiska sjukhus. Ett sådant är The European University Hospital Alliance (EUHA), där Karolinska universitetssjukhuset ingår med bland andra King’s Health i London och Erasmus MC i Rotterdam.