En rysk hackergrupps attack mot IT-bolaget Tietoevry i början av året påverkade många myndigheter, regioner och kommuner, däribland Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, som drabbades av en stor förlust av data.

Nu visar det sig att TLV:s arbete med att hantera följderna, till exempel att återställa data, kommer att leda till ökade kostnader på fem miljoner kronor under 2024. Det framgår av en prognos som myndigheten skickat till Socialdepartementet.

Det är en tidig bedömning av finansieringsbehovet på kort sikt, framhåller TLV:s kommunikationschef Maria Bjurö till Läkartidningen.

Vad återstår av ert arbete med IT-attacken?

– Det återstår fortfarande vissa problem i våra IT-system, men det är inget som påverkar läkemedelsföretagen eller apotek och då inte heller patienterna. Återuppbyggnaden av vårt diarium kommer att pågå under lång tid och all information kommer inte gå att återställa, skriver TLV:s Maria Bjurö i ett e-postsvar.

Hon betonar att det som skedde utgjorde en allvarlig påverkan på myndighetens verksamhet och att både myndigheten och samhället lidit stor skada.

– TLV kommer även att stärka kontinuitetsplaneringen ytterligare och ta med lärdomar från IT-attacken in i den upphandling av ny driftleverantör som nu inleds, säger kommunikationschefen.