Manifestationen i Huddinge onsdagen den 22 maj. Foto: Mirja Wittgren.

För femte gången i ordningen samlades personal utanför Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och i Solna på onsdagen för att manifestera. Ännu en gång krävde de att den sparkade förlossningschefen Karin Pettersson får tillbaka sin tjänst.

– Alla bar solglasögon. Det illustrerar hur vi tycker att Karolinskas ledning gömmer sig bakom sina mörka solglasögon och väljer att blunda för hur absurt det är att Karin tvingades bort, säger Mirja Wittgren, ST-läkare i Huddinge och en av ett femtiotal deltagare i manifestationen.

Över två månader har gått sedan Karin Pettersson avskedades och bland de anställda växer nu frustrationen.

– Jag, precis som alla andra, undrar varför hennes återanställning drar ut på tiden. Karin är förstås den som har haft det jobbigast i den här situationen, men alla vi har också svävat i osäkerhet länge nu. Vi vill ju bara ha Karin tillbaka och därför kommer vi fortsätta med våra manifestationer.

Karin Petterssons frånvaro märks fortfarande tydligt på arbetsplatsen, säger hon.

– Hon är ju docent och överläkare förutom att hon har varit chef, så det handlar om en väldigt erfaren kollega som plötsligt rycks bort från bakjoursledet och från golvet. Det är klart att det har en enorm påverkan.

Karin Pettersson avskedades i mitten på mars efter att en advokatbyrå i en extern utredning slagit fast att hon bland annat inte anmält alla bisysslor korrekt.

Läs också:
Karin Pettersson i stor intervju: »Trodde att det skulle sluta med en tillsägelse«
Experter om fallet: Detta avgör i en rättslig prövning

Tidigare rapportering:
Förundersökning inledd – men ingen misstänkt i fallet Karin Pettersson
Ledningen granskas externt efter avskedandet på Karolinska
141 läkare och barnmorskor kräver temachefen Per Mattssons avgång
Stiernstedt utlovar extern granskning av regler om bisysslor efter protester
Facket redo för juridisk kamp för att ge sparkade chefen jobbet tillbaka
Förlossningschef sparkad för grov illojalitet – protester bland personal