Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna skriver i ett pressmeddelande att »det är dags låta Lasarettet Ljungby stå på sina egna ben«, och att regionen ska ha två separata sjukhus. Därigenom skulle lasarettet i Ljungby utvecklas, snarare än avvecklas, skriver man.

I dag är Lasarettet Ljungby förenat med Centrallasarettet Växjö i det som kallas Centrumbildningen. De tre partierna anser att det har skett en »långsam förflyttning av kliniker, personal och kompetens« bort från Ljungby under den ordningen. Verksamhetschefer sitter i Växjö, och partierna menar att både personal och patienter är oroade över framtiden. Därigenom ska det också ha blivit svårare att rekrytera läkare.

Nu pågår en rekrytering av ny sjukhuschef till Ljungby. Men Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna vill också se att Lasarettet Ljungby har en egen ekonomichef och HR-avdelning. De vill även placera subspecialiteter inom ortopedi och kirurgi där, och föreslår dessutom att länets samtliga knä- och höftoperationer placeras i Ljungby.

KD, C och L hamnade i opposition i april i år, då Moderaterna övergav styret i Alliansen för att bilda ett nytt majoritetsstyre med Socialdemokraterna.

Läs även:
M överger Alliansen för samarbete med S i Region Kronoberg
Läkare varnar för stora risker efter neddragning av vårdplatser i Ljungby
Slopade sjukhusbygget i Växjö ger minusresultat i Region Kronoberg
Fortsatt borgerligt styre i Kronoberg (2022)