Den nya barnmorskeledda förlossningsenheten öppnade i Göteborg i början av 2024. Men ännu har inga förlossningar skett i lokalerna. Orsaken är att brandskyddet måste förstärkas, skriver Dagens Nyheter.

I väntan på besked från Stadsbyggnadskontoret har ledningen för företaget Barnmorsketeamet, som ligger bakom satsningen, tvingats säga upp personal.

– Alla är förtvivlade och jätteledsna så klart. Vi hade aldrig trott att just brandskydd skulle skapa problem. Men vi har inte råd att betala löner för sju personer om inte vi får ha en verksamhet, säger verksamhetschefen Johanna Sedeborn, en av grundarna till Barnmorsketeamet, till DN.

Hon och medgrundaren Cita Lundin arbetar vidare med hemfödslar och håller fortfarande kurser i BB Gårdas lokaler. Men framtiden är oviss.

– Om man kommer fram till att den här byggnaden inte klarar kraven för vår verksamhet får vi gå i konkurs. Men om alla godkännanden går igenom skulle vi kunna starta i gång i mitten av sommaren eller framåt hösten. Det är det vi hoppas på, säger hon.

Den nya barnmorskeledda privata förlossningsenheten BB Gårda riktar sig till friska gravida kvinnor som vill föda i en hemlik miljö, och detta till en kostnad av 50 000 kronor.

BB Gårda har fått kritik för att man inte har några läkare på plats, och att tiden det skulle ta att transportera patienterna till sjukhus vid komplikationer är riskabelt lång.

Som Läkartidningen tidigare berättat om har Västra Götalandsregionens beslutat att de inte längre skriver ut läkemedel till planerade förlossningar utanför sjukhus.

Läs mer:
VGR stoppar utskrivning av läkemedel vid hemförlossningar
Barnmorskeledd förlossningsenhet blir utan läkare – får skarp kritik