Problemen med korridorvård på Helsingborgs lasarett går långt tillbaka i tiden. Redan 2013 skrev Läkartidningen att Helsingborg slog rekord i viten för just problemen med överbeläggningar. Överbeläggningarna resulterar i sin tur i att sängar ställs ut i korridorer och på andra ställen, där personalen inte kan utföra sitt arbete utan risk för skador.

Nu tvingas Region Skåne betala ytterligare en miljon kronor i vite efter att förvaltningsrätten gått på Arbetsmiljöverkets linje, rapporterar P4 Malmöhus. Det är det andra miljonvitet bara i år för Helsingborgs lasarett. Sedan 2012 handlar det om totalt 10,3 miljoner kronor för korridorvården.

I höstas rapporterade Läkartidningen att 18 nya vårdplatser hade öppnats på sjukhuset, men att det fortfarande saknades 22 platser. Sedan dess har ytterligare sju platser tillkommit, enligt P4 Malmöhus. Sjukhuschef Thomas Wallén säger till radion att korridorvården måste bort och att läget ser ljusare ut framöver. Bland annat väntas en renovering vara färdig till sommaren, vilket ska minska risken för att patienter behöver vårdas i korridoren.

– Jag skulle säga att vi är i ett annat och mycket bättre läge efter sommaren, till i slutet på augusti-september, säger han.

I september 2011 förbjöd Arbetsmiljöverket dåvarande Skåne läns landsting att placera patientsängar med långsidan mot en vägg. Varje gång förbudet överträds krävs regionen på en miljon kronor i vite, enligt den senaste domen som Läkartidningen har tagit del av. Vid en inspektion i höstas bröt sjukhuset mot förbudet på flera olika mottagningar och därför utdöms nu vite återigen.

Läs också:

Helsingborgs lasarett beslutar om ytterligare en besparingsplan
Nytt hot om vite i Helsingborg