I mars blev regiondirektörens utredning av sjukhusen i Växjö och Ljungby klar. Där konstaterades att det blir svårt att framöver bemanna både elektiv och akut vård på två sjukhus. Utredningen föreslog därför en samplanering mellan sjukvården, så att akuta och planerade flöden separerades. Det skulle innebära att Växjö fick stå för akuta ärenden, medan Ljungby skulle få en ökad elektiv verksamhet.
– Analysen visar att bristen på personal för den planerade vården kommer att öka över tid, eftersom vi måste prioritera akut vård. Antalet patienter i vårdkö riskerar att öka kraftigt till 2030. Med samplanering skulle vi kunna koncentrera vårdflöden och patientgrupper, vilket ökar kapaciteten – både i form av kompetens, produktivitet och tillgänglighet, säger regiondirektör Martin Myrskog i ett pressmeddelande.
Men att gå från två akutsjukhus till ett, är inte den tanke som lockar politikerna mest. På onsdagen den här veckan fattade regionstyrelsen beslut om att låta utreda andra, alternativa lösningar.
– Rapporten är gedigen, och visar att utmaningen är svår. Vi i den politiska majoriteten är dock eniga om att undersöka alla möjligheter att behålla två akutsjukhus i Kronoberg, säger Henrietta Modig Serrate (S), ordförande i regionstyrelsen, i pressmeddelandet.
Nu har hälso- och sjukvårdsdirektören fått uppdraget att utreda alternativa lösningar till akutflödet, så att Ljungby lasarett kan behålla så mycket akutsjukvård som möjligt. Direktören ska också utreda flytt av delar av produktionen från Centrallasarettet i Växjö till Ljungby, och samlokalisering av jourläkarcentralerna och akutklinikerna. Därtill ska en »intraprenadliknande bolagisering« för Ljungby lasarett och vårdcentralerna i Ljungby tillsammans med kommunerna i västra länsdelen utredas. Uppdragen ska redovisas till regionstyrelsen under 2024.
(uppdaterad 2024-05-31)