I början av april stod det klart att Region Skåne polisanmäler byggföretaget Bravida. Det var efter granskning av fakturor som det visade sig att företaget fakturerat för fler timmar än vad yrkesarbetarna redovisat i Bravidas interna system.

Region Skåne häver sina ramavtal med Bravida och kräver återbetalning. Efter en utredning visade det sig att företaget överfakturerat regionen 1,5 miljoner kronor över tre års tid. Senare i månaden erkände också Bravida fel i faktureringen.

Vd:n och koncernchefen Matttias Johansson berättade på en presskonferens, refererad av SVT, att felet hade möjliggjorts genom att chefer på alla nivåer haft stort manöverutrymme. Dagens Industri har också rapporterat att Bravida i Malmö uppmanat anställda att överfakturera. Det har lett till att företaget har sparkat en chef och att Ekobrottsmyndigheten inlett en förundersökning.

Efter det inträffade i Skåne, väljer nu fler regioner att se över sina fakturor. SVT har ställt frågan till samtliga regioner om de vidtagit åtgärder, varav flera svarar att de har gjort det.

– Sedan det här dök upp har vi gjort en fördjupad granskning av Bravida, men vi har inte hittat några överfaktureringar på något sätt, säger Stefan Fredriksson, fastighetschef Region Östergötland, till SVT Nyheter Skåne.