I årtionden har det diskuterats vilka halländska kommuner som ska ha sjukhus och vilken vård som ska erbjudas där. Men strax före jul landade regionfullmäktige i ett historiskt beslut om sjukhusens framtid. Som Läkartidningen tidigare har rapporterat innebär beslutet att de tre sjukhusen i Halmstad, Varberg och Kungsbacka blir kvar. De båda förstnämnda orterna ska även i fortsättningen ha akutsjukhus, medan Kungsbacka behåller sitt närsjukhus.

Nu har de styrande politikerna kommit överens om att bygga om och till på sjukhusområdena för omkring 22 miljarder kronor under de kommande tjugo åren, enligt ett pressmeddelande. Exempelvis väntas helt nya akutmottagningar och ett dubbelt så stort sjukhus i Kungsbacka, rapporterar P4 Halland.

– Det handlar om stora investeringar och beslut som behöver hålla över många mandatperioder, säger regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) i ett uttalande.

Sjukhusen är i dag i stort behov av behov av renovering. Jonas Hultgren, chef för akutmottagningen i Varberg, har tidigare vittnat om slitna och mögliga lokaler, där ingenting egentligen har förnyats sedan mottagningen byggdes för femtio år sedan.

Läs också:
Väntat beslut om de halländska sjukhusens framtid klubbat
I väntan på beslut – akuten i Varberg omodern och drabbad av mögel
Ingen sjukhusrockad i Halland