Som Läkartidningen skrev om i förra veckan behandlade styrelsen för Skaraborgs sjukhus i fredags en delårsrapport för verksamheten, där det konstaterades att ytterligare och omfattande besparingar krävs för att få en ekonomi i balans. Ett förslag från tjänstepersonerna bakom delårsrapporten var en »strukturförändring där all vård i Skaraborg koncentreras till en utbudspunkt«. Detta skulle enligt beräkningarna spara motsvarande 100 miljoner kronor i minskade kostnader för hyror, städ, tjänsteköp, transporter med mera.

I praktiken skulle en sådan åtgärd innebära att sjukhusen i Lidköping, Mariestad och Falköping skulle stänga till förmån för sjukhuset i Skövde.

Sjukhusstyrelsen sade dock blankt nej till en sådan åtgärd. Det meddelade man under en pressträff efter fredagens möte.

– Vi ställer oss inte bakom det förslag förvaltningen har tagit fram. För oss är det uteslutet, sade styrelsens vice ordförande Frida Nilsson (C).

De grönblå partierna lade i stället ett nytt yrkade att ge sjukhusdirektören i uppdrag att komma med nya förslag. Samtliga partier ställde sig bakom.

– Vi behöver utföra mer planerad vård, nära invånarna. Då behövs sjukhus utanför Skövde. Sjukhuset i Lidköping är ett av våra viktigaste för att klara vårdgarantin. Vi vill i stället utveckla Lidköping till en central knutpunkt för planerad vård, sade Frida Nilsson.