Ett sparförslag i Västra Götalandsregionen går ut på att centrera viss hjärtsjukvård till färre sjukhus i regionen, rapporterar P4 Skaraborg. PCI-jouren på Norra Älvsborgs sjukhus, Näl, som utför ballongsprängningar under kvällar och nätter, kan därmed komma att flyttas från sjukhuset – eller läggas ner helt. Det skulle innebära att patienter med akuta hjärtinfarkter behöver transporteras till antingen Skaraborgs sjukhus i Skövde eller till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Den möjliga utvecklingen oroar kardiologen Jens Solem.

– Västra Götaland är ett väldigt stort område så det tar mycket längre tid om man ska flytta patienterna. Det innebär att många inte kommer att överleva sin hjärtinfarkt – och om de gör det så får de mycket större hjärtmuskelskada, säger han till radion.

Enligt P4 Skaraborg är det hälso- och sjukvårdsproduktionsdirektör Kaarina Sundelin som har fått i uppdrag av regiondirektören Håkan Sandahl att utreda frågan. Radion har sökt båda, men fått svar i form av en skriftlig kommentar. Enligt svaret är det fortfarande oklart hur det kommer att bli i framtiden. Konkreta förslag ska fortfarande tas fram och risk- och konsekvensanalyser genomföras innan ärendet slutligen kan behandlas politiskt.

Läs också:
Läkare uppmärksammar effekterna av nedskärningar med röda flaggor
VGR får omfattande kritik i extern granskning om vårdens ekonomi