Akademiska sjukhusets verksamhetschefer, som är läkare, har löner mellan 110 000 och 130 000 kronor i månaden och dessutom landets högsta medianlön, 121 000 kronor i månaden, visar Dagens Medicins kartläggning av lönerna på landets universitetssjukhus. Längst ner på listan återfinns Norrlands universitetssjukhus i Umeå, med en medianlön på 100 400 kronor. Elisabeth O Karlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten, säger till tidningen att det lägre löneläget kan hänga ihop med att regionens chefstillägg inte uppdateras regelbundet och att lönerna därför kan släpa efter.

– Jag vet att de ska justeras så att nivåerna blir mer jämställda. Så hör ni av er om ett år, då ska det se bättre ut, säger hon.

Dagens Medicin har begärt ut löner för samtliga 293 verksamhetschefer på landets universitetssjukhus. Bland de tio högst avlönade har sju läkarutbildning, medan två är sjuksköterskor och en är sjukhusfysiker. Sex av cheferna jobbar på Karolinska universitetssjukhuset. Den högsta lönen av samtliga chefer har Alexander Ahlberg, verksamhetschef för Karolinska universitetssjukhusets enhet för öron, näsa, hörsel och balans och enheten för plastikkirurgi och käkkirurgi. Han får varje månad en lön på 142 500 kronor, men säger till Dagens Medicin att den höga lönen inte är vad som driver honom.

Läs också:
Kartläggning: Här tjänar man mest och minst i landet som överläkare
Ålderstrappa för nyanställdas löner får kritik i Jönköping: »Diskutabelt«
Läkare halkar efter i löneökningstakt