Det är 15 personer från bland annat USA, Frankrike och Storbritannien som skrivit brevet, vilket publicerats på tidskriften Blankspots debattsida. Bland dessa finns diplomater, journalister och akademiker.

De berättar hur de delar »den fruktansvärda prövningen som det är att vara långvarigt och olagligt internerade i Iran«, och de uttrycker sin »djupa oro över bristen på meningsfulla åtgärder« från den svenska regeringens sida i Ahmadreza Djalalis fall.

Det är åtta år sedan Ahmadreza Djalali, läkare och forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet, KI, greps i Iran under en konferensresa. 2017, ett år efter gripandet, dömdes han till döden för spioneri, en dom som fastställdes 2018 – samma år som han fick svenskt medborgarskap. Fallet har fått hård kritik från bland annat EU, FN, olika människorättsorganisationer och universitet. Rättegången har kallats summarisk och förhållanden under vilka Ahmadreza Djalali är fängslad, kallas tortyr.

Trots kritiken mot dödsdomen från tunga internationella instanser, »har Sverige gjort för lite för att säkra hans frigivning och regeringen har också oförlåtligt misslyckats med att ge hans familj det stöd och den information som de behöver och förtjänar«, skriver de 15 tidigare gisslan i det öppna brevet.

Brevskrivarna uppmanar regeringen att fördubbla sina insatser för att få Ahmadreza Djalali fri, och tillhandahålla stöd till hans familj. Vidare erbjuder de staten sina erfarenheter och tankar kring en frigivning av svenskarna som sitter fängslade i Iran.

Läs även:
Åtta år sedan Djalali frihetsberövades