Tracy Ghattas ska vikariera för Mikael Sandström, även kallad »Soldoktorn«. Foto: Privat

Hallå där Tracy Ghattas, hur känns det att bli tv-doktor med hela svenska folket?

– Det är jättesvårt att sätta ord på det. Min mamma har alltid tittat på det, så att vara den som hon och folk ser på tv känns otroligt ärofyllt. Det betyder mycket att man fått den tilltron.

Du väljer ju vad du ska prata om på Tiktok – hur blir det nu?

– Jag har faktiskt fått vara med och välja ämnen nu också, men sedan kan det nog komma frågor spontant också, precis som när jag sänder live på Tiktok. När det gäller ämnen har jag skrivit lite med redaktören, men jag pratar gärna om somriga saker som solsting, fästingar och hur man kollar leverfläckar. Svamp skulle jag också gärna ta upp eftersom det är vanligt när man badar och blir fuktig. En professor sa också att jag borde prata om ormbett, så om hon sa det kanske folk faktiskt undrar det.

»Soldoktorn« är ganska öppen med vad han tycker om saker och ting – hur kommer du att vara?

– Jag har fått lära mig på Tiktok – både på gott och ont – att det kan vara viktigt att tänka på hur man uttrycker sig. Jag är mer för att förklara än att säga vad jag tycker, så jag kommer vara mer saklig än personlig.

Skulle du kunna ta över den dagen han går i pension från TV4?

– Det är en väldigt stor ära att få vikariera för honom, men jag hade aldrig velat ta hans jobb. Det känns som om vi har andra läkare som kan ta över när han går i pension. Jag tycker nog det är roligare att förklara hur kroppen fungerar i olika situationer, som när jag kommenterade hur deltagarna påverkades psykiskt och fysiskt av olika situationer i SVT:s tävlingsreality Utmaningen.

Du är ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral och driver ditt Tiktok-konto – hur ska du hinna även detta?

– Det är okej, det är ju bara några tillfällen i juli. Dessutom är jag väldigt, väldigt extrovert. Så länge jag är runt människor får jag energi och då är det bara att köra.

Läs även: Tiktok-läkare: »Om jag kan sprida lite kunskap är jag jätteglad«