Sedan Vårdförbundets övertidsblockad trädde i kraft för en vecka sedan får förbundets 63 000 medlemmar inte arbeta övertid eller mertid. Men i akuta situationer, där det bedöms finnas »fara för liv och hälsa« kan regionerna beordra skyddsarbete för att inte patienterna ska komma till skada. Så har också 20 av 21 regioner gjort, enligt TT. I tisdags morse hade det kommit in en begäran om skyddsarbete i 690 fall, skriver Dagens Medicin.
Men Vårdförbundet tycker inte att regionerna följer spelreglerna, utan att det sker för mycket skyddsarbete och vid fel tillfällen. Exempelvis för att fylla vakanser eller täcka upp för en för liten ordinarie arbetsstyrka, skriver Dagens Medicin.
– Vi ser att man i princip bara har bytt ut övertid mot skyddsarbete. Vi kan inte acceptera att man använder vårt gemensamma avtal så här, säger ordförande Sineva Ribeiro till Sveriges Radio Ekot.
I ett brev till Sveriges Kommuner och regioner, SKR, skriver Vårdförbundet att det kan röra sig om medvetna försök att kringgå fackets stridsåtgärder. Om inte regionerna skärper sig flaggar Vårdförbundet för att det kan bli tal om skadeståndskrav eller strejk.
– Vi kan lägga varsel på just de arbetsplatser där man missköter sig, säger Sineva Ribeiro till TT.
Västra Götaland, Stockholm, Skåne, Örebro, Värmland, Östergötland och Västerbotten är de regioner som facket särskilt kritiserar.
Läkartidningen har tidigare rapporterat om att planerade, icke-akuta operationer ställs in på många håll i landet, något som Sineva Ribeiro reagerar på.
– Det betyder att de måste ha planerat in dem på övertid, för vi är där på ordinarie arbetstid, säger hon till TT.
Tomas Björck, arbetsrättschef på SKR, känner till fackets kritik men säger till Dagens Medicin att SKR ännu inte har information om i hur hög grad skyddsarbete har beordrats.
– Vår bild är att regionerna använt de verktyg de har på ett så bra och ansvarsfullt sätt som möjligt, säger han.
Skulle det dock visa sig finnas felaktigheter kommer SKR att adressera det, enligt Thomas Björck.
Vårdförbundet valde att lägga en övertidsblockad då man inte fått gehör för sina krav i förhandlingarna med SKR om ett nytt kollektivavtal. Kraven handlar bland annat om stegvis arbetstidsförkortning, hållbara scheman och god löneutveckling.
Läs också:
Operationer ställs in på flera håll efter Vårdförbundets blockad
Konflikten ställer ansvarsfrågor inom vården på sin spets
SLF: »Vi ska inte agera på ett sätt som gynnar arbetsgivaren«