Med dagens varsel fördubblar Vårdförbundet antalet medlemmar som kan tas ut i strejk. Fackförbundet motiverar sitt beslut med att fack och arbetsgivare inte har kommit närmare varandra trots att konflikten pågått sedan den 25 april.

Sedan tidigare har cirka 2 000 medlemmar varslats om strejk från 4 juni. Med det nya varslet, som gäller en andra strejkvåg med start den 11 juni, kan 3 900 av Vårdförbundets medlemmar vara uttagna i strejk om ett par veckor.

Två nya arbetsgivare berörs av strejkvarslet, Region Västmanland och Region Värmland. Värmlands läkarförenings ordförande, Christofer Lindholm, fick under morgonen via media reda på vilka enheter som berörs i Värmland.

Hur mycket kommer era medlemmar att påverkas om strejken bryter ut?

– Vad jag förstår berör strejken framför allt planerad verksamhet, och konsekvensen blir då att köerna blir längre. Samtidigt gör vi normalt sett under sommartid i stort sett bara akuta insatser, och ur den synvinkeln är det svårt att bedöma hur mycket strejken skulle påverka.

Hur stort problem skulle det vara om väntetiderna inom vården blir längre på grund av strejken?

– Det beror på inom vilket område. Men om vi tar den ortopediska verksamheten blir konsekvensen att individer kan få vänta på till exempel en ny höft eller knä, vilket påverkar livskvaliteten.

I Värmland är bland annat Vårdförbundets medlemmar på anestesi- och operationsenheten samt intensivvårds- och uppvakningsenheten på sjukhuset i Torsby uttagna. Även personal på 1177 Värmland och endoskopimottagningen på sjukhuset i Arvika lägger ned sitt arbete om strejken blir av.

Christofer Lindholm betonar att det är viktigt att Läkarförbundet håller sig neutrala i konflikten och att medlemmarna därför inte ska ta på sig sjuksköterskornas uppgifter.

– Om en läkare under strejken får till sig ännu mer uppgifter än vad man normalt utför då kan denne prata med oss fackliga i första hand. Vår inställning är ju att vi inte ska utföra de nya uppgifterna. Men det kan vara en gråzon, och detta är något som vi måste diskutera med medlemmarna och arbetsgivarna, för det kan bli svårt för den enskilde medlemmen att avgöra.

Enligt Vårdförbundet är stödet för åtgärderna fortsatt stort hos både medlemmar och befolkningen.

– Det är bara SKR och Sobona som tror att vårdens kompetensförsörjning kan säkras utan att förbättra villkoren för våra livsviktiga yrken. De säger att de saknar förhandlingsmandat. Vi uppmanar SKR att omedelbart inhämta mandat så att vi kan avsluta konflikten, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, i en presskommentar till det nya varslet.

Vårdförbundet skriver i sitt pressmeddelande att de för varje berörd enhet noga har övervägt om det behövs undantag för att upprätthålla vård som räddar liv eller för att säkra vård för de svårast sjuka. I till exempel Region Värmland betyder det att man gör undantag för medlemmar på en av de fyra uttagna enheterna. Undantaget gäller tre anestesisjuksköterskor och tre operationssjuksköterskor på anestesi- och operationsenheten på sjukhuset i Torsby.

Sveriges Kommuner och regioner, SKR, meddelade under dagen att man ser mycket negativt på det nya varslet, som man menar kommer att få stora negativa konsekvenser för svensk hälso- och sjukvård. Bland annat kommer regionerna att tvingas till kraftiga neddragningar av verksamheten under sommaren.

− Vi och Vårdförbundet behöver snabbt hitta en väg framåt i förhandlingarna. Ingen vinner på en strejk i vården, allra minst svårt sjuka patienter och äldre. Det är allvarligt att Vårdförbundet väljer att utöka strejkvarslet och konflikten, säger Ulf Olsson, ordförande förhandlingsdelegationen SKR och Sobonas föreningsstyrelse, i en presskommentar.

Fakta om strejkvarslen

  • Strejkvarslen som offentliggjordes i dag den 28 maj träder i kraft tisdagen den 11 juni, och berör förutom de tidigare berörda regionerna även Region Västmanland och Region Värmland.
  • Det nya varslet omfattar ytterligare 170 arbetsplatser, varav 60 är vård- och hälsocentraler
  • Den första varslet resulterar i en strejk redan den 4 juni om ingen lösning har uppnåtts. Detta varsel berör universitetssjukhusen i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten, samt Södersjukhuset och Danderyds sjukhus.
  • Den 4 juni hävs samtidigt nyanställningsblockaden i samtliga regioner samt hos de arbetsgivare som är organiserade i Sobona, de kommunala företagens arbetsgivarorganisation, det vill säga Danderyds sjukhus och Södersjukhuset.
  • Personalgrupper som omfattas av strejkvarslen är sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor, inklusive specialister och chefer.  I det nya varslet omfattas även barnmorskor.
    Här listar Vårdförbundet samtliga enheter som berörs av de två strejkvarslen.Källa: Vårdförbundet