Situationen i Gaza försämras för varje dag som går. Israeliska styrkor inledde i förra veckan sin offensiv mot Rafah och gränsövergången till Rafah från Egypten stängdes också. Sedan dess uppges flödet av mat och andra förnödenheter ha minskat kraftigt.

– Redan innan var ju behoven enorma. Innan kriget bröt ut så kom det in runt 500 lastbilar i veckan. Sedan kriget startade har man räknat med ungefär 40 i veckan, och nu ser vi noll. Samtidigt finns det över 1 700 lastbilar på andra sidan, fullt redo att ta sig in. Här handlar det inte om ett logistiskt problem utan det är Israel som blockerar det, säger Frida Lagerholm, kommunikationsansvarig på Läkare utan gränser, till Sveriges Radio.

Sjukvården är nu på gränsen till att fullkomligt falla samman, enligt hälsodepartementet.

»Vi är bara timmar från vårdsystemets kollaps i Gaza, på grund av brist på det nödvändiga bränslet för att driva generatorer på sjukhus, i ambulanser och för att transportera personal«, skriver departementet i ett uttalande som bland andra Al Jazira har citerat.

Enligt The Guardian fungerar bara en tredjedel av Gazas 36 sjukhus och vårdcentraler, och på samtliga råder akut brist på mediciner, basal medicinsk utrustning, bränsle och personal.