Region Stockholm skjuter till 45 miljoner kronor och flyttar 20 vårdplatser från Vårberg till Södertälje sjukhus nya byggnad där vård för äldre prioriteras, uppger SVT Nyheter Södertälje. Södertäljegeriatriken ska därigenom gå från 40 till 60 vårdplatser.

Beskedet välkomnas av läkare i Södertälje, som nyligen larmat om resursbrist. I ett brev till regionen kritiserade 18 läkare fördelningen av vård i regionen. Man lyfte exempelvis att hjärt- och kärlcentrum i Södertälje lades ned 2018.

Flytten av geriatriska vårdplatser ses nu som ett första steg mot förändring, och att patienter inte behöver korsa Stockholm för vård i samma utsträckning som en klar fördel.

– Det har varit vår agenda hela tiden – att resurserna ska fördelas där de behövs, säger akutläkaren Christian Challma till SVT.

Men på Capios geriatrik i Vårberg är man inte lika glad. Claes Heijbel, medicinskt ansvarig läkare, skriver till SVT att en nedläggning av Vårberggeriatriken skulle innebära att det inte blir några vårdplatser för patienter i närområdet och att flytten inte innebär fler vårdplatser på totalen.

»Att Södertälje sjukhus behöver utökat antal platser ifrågasätter vi inte, däremot på bekostnad av att Vårberggeriatriken läggs ner. En mer jämlik vård uppnås inte med det«, skriver han.

Christian Challma skriver också i ett mejl till Läkartidningen att politikernas beslut fattades innan Södertäljeläkarna skrev sitt brev till regionen. Det var inte läkarna i Södertäljes agenda att vårdplatser skulle tas just från Vårberg, utan de ville uppmärksamma politikerna på att flera specialistmottagningar har lagts ned i Södertälje under flera års tid.