Det är Aftonbladet som varit i kontakt med den svenskiranske läkarens hustru Vida Mehrannia som kunnat berätta om hungerstrejken. I ett uttalande till tidningen beskriver hon den desperation som ligger bakom.

»Ahmadreza känner nu att han inte har något annat val än att hungerstrejka. Han har redan lidit nästan 3 000 dagar av ofattbar plåga i Irans fängelsehålor och är vid extremt dålig hälsa«, skriver Vida Mehrannia.

»Denna hungerstrejk är mycket livshotande, Ahmadreza vet detta bättre än någon annan – men han ser inget annat alternativ«, fortsätter hon.

Statsminister Ulf Kristersson har tidigare sagt att den svenska regeringen »gjorde allt« för att inkludera Ahmadreza Djalali i den fångutväxling som skedde den 15 juni och som ledde till att Iran släppte Johan Floderus och Saeed Azizi.

Till DN säger Ulf Kristersson i dag att han förstår KI-forskarens förtvivlan men att han vänder sig mot beskrivningen om att han och den svenska regeringen skulle ha valt att lämna Ahmadreza Djalali kvar i Iran, något som den fängslade forskaren uttryckte för en vecka sedan.

– Jag förstår att han sitter i en helt förfärlig situation. Sverige som land har gjort precis allt vi kan. Vi fortsätter göra det vi kan. Vi betraktar honom som en svensk medborgare naturligtvis, men det är ett väldigt, väldigt speciellt fall, säger Ulf Kristersson.

Enligt DN uppger statsministern också att det finns information om Djalalis fall som gör saken väldigt komplicerad.

– Vi har också delgivit oppositionspartierna i Sverige den information som vi har. Jag tänker inte gå in på den och det beror på hänsyn till hans egen säkerhet, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till tidningen.

Läs mer:
Svårare att få hem Ahmadreza Djalali från Iran efter fångutväxlingen
Tidigare fängslade i Iran: Gör mer för läkaren Ahmadreza Djalali

 

FALLET DJALALI

  • Ahmadreza Djalali är läkare och forskare som doktorerat i katastrofmedicin.
  • Den 25 april 2016 greps han i Teheran i Iran under en föreläsningsresa i katastrofmedicin.
  • 2017 dömdes han till döden för spioneri för den israeliska underrättelsetjänsten Mossads räkning, en dom som fastställdes 2018.
  • 2018 fick också Ahmadreza Djalali svenskt medborgarskap.
  • Fördömanden har kommit från runtom hela världen, såsom läkarorganisationer, akademiker, EU och FN. Fallet ses som ett politiskt spel av Iran, där Ahmadreza Djalali är en samvetsfånge.
    Bland andra FN har kallat rättsprocessen summarisk och påpekat att erkännande gjorts efter tortyr.
  • Ahmadreza Djalalis hälsa har bitvis sviktat kraftigt. Men med undantag för ett par akuta åtgärder, har hans hälsa eftersatts i det fängelse han sitter, enligt de uppgifter som nått Sverige.