Sveriges Kommuner och regioner, SKR, säger sig ha varit berett att möta Vårdförbundets krav på flera punkter. Men när det kommer till frågan om arbetstidsförkortning har svaret hittills varit blankt nej. Det är också förklaringen till att läget mellan parterna har kunnat bli så låst, säger Christer Törnqvist till P1-morgon. Han är docent i arbetsvetenskap vid högskolan i Skövde och har forskat om strejker.

Tankar om allmän arbetstidsförkortning bubblar dessutom på flera håll just nu, betonar han.

– Det är inte bara i vården som det är aktuellt. Det har funnits studier utomlands, i framför allt England och Island, som har pekat på att det kan finnas en del fördelar med generell arbetstidsförkortning. Och nu vill ju både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lyfta frågan.

Frågan rör inte heller bara Vårdförbundet eller sjukvården, menar Christer Thörnqvist.

– Frågan är större och det är någonting som kommer att finnas kvar i samhället i överskådlig tid, oavsett hur det går i just den här konflikten, säger han.

Den möjliga öppning som Christer Thörnqvist ser i den rådande situationen är om SKR går med på att börja diskutera arbetstidsförkortning – eller åtminstone öppnar för utredningar i den riktningen.

– Men man ska också veta att parter aldrig står så långt ifrån varandra som det låter, säger han.

Läs också:
Skarpt läge för Karolinska under strejken: »Ett lidande för patienter«
Vårdförbundet har gått ut i strejk: »Ökad arbetsbelastning för läkarna«