Maria Strandberg. Foto: Anneli Egland

För ett par veckor sedan sade Region Västernorrlands hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Strandberg i en intervju med i P4 Västernorrland att hon var mycket bekymrad över situationen i Västernorrlands sjukvård.

– Som det ser ut just nu med bemanningen på de här kritiska avdelningarna kan jag inte stå för att vi verkligen har en patientsäker vård när sommaren strax är utanför dörren, sade hon då.

Som Läkartidningen rapporterat i flera artiklar delas den oron både av läkare och politiker.

Nu tycker dock Maria Strandberg att situationen ser bättre ut.

– Här och nu är jag mer positiv, i alla fall inför första semesterperioden, och kan säga att vi kommer att ha en patientsäker vård. Jag hoppas att jag kan säga detsamma igen i juli. Men vi arbetar hela tiden för att våra sjukhus ska kunna erbjuda erforderlig vård.

Vad är det som har förändrats?

– Det händer saker hela tiden, bemanningen ser mycket bättre ut i dag. Våra avrop på hyrpersonal har ökat efter hand. Personal har frivilligt valt att sälja semesterveckor. Efter förhandlingar med Vårdförbundet har man gått med på att tillfälligt häva övertidsblockaden på Sundsvalls sjukhus, på de områden som varit kritiska för oss. Nyanställningsblockaden hävs också, säger Maria Strandberg.

I förra veckan meddelade regionen också att det kan bli aktuellt med förflyttning av personal mellan enheter för att täcka behoven. Samtidigt meddelade man också att man stänger vissa delar av verksamheten för planerad ortopedisk kirurgi vid Sollefteå sjukhus under 8-12 veckor, för att kunna flytta personal till Sundsvalls sjukhus.

Ville Sjögren. Foto: Privat

Beslutet har väckt ilska hos en del av den berörda personalen, vilket Maria Strandberg säger att hon har förståelse för.

– Jag förstår att det blev reaktioner hos personal när det beslutet togs. Det kanske är en annan ort där man kanske aldrig har jobbat, man har sitt sociala liv som blir drabbat. Men vi måste utgå från att det är våra medborgares liv och hälsa som står på spel.

Ville Sjögren, ordförande för Medelpads läkarförening, säger att omflyttningen av personal kanske ger en något bättre prognos, men kan få stora konsekvenser senare.

– Bland annat tvångskommenderas personer att gå tillbaka till avdelningar eller arbetsplatser som de aktivt valt att säga upp sig ifrån. Det innebär stor risk för ohälsa och missnöje och bemanningsproblem senare, säger han.

Ville Sjögren tycker att det är på tok för tidigt att pusta ut när det gäller patientsäkerhetsläget.

– Vi får signaler om att läget kanske kan bli lite mindre katastrofalt än det såg ut i förra veckan, men det blir fortfarande en brutal nedstängning. Det är stora luckor i schemat på många ställen. Det är alldeles för tidigt att blåsa faran över för patientsäkerheten.

Läs mer: 
Vårdkrisen i Region Västernorrland: »Det är oerhört allvarligt«
Larm: Kaossommar väntar sjukvården i Västernorrland
Stopp vid nyanställningar, inköp och investeringar i Västernorrland
»Västernorrland är kanske den region som har det allra värst«
Ivo hotar Västernorrland med 15 miljoner i vite för vårdplatsbrist
Svåraste platssituationen någonsin i Västernorrland: »Nästan makabert«
Stor politisk oenighet om lönesatsningar i Västernorrland