Tommy Hansen. Foto: Magnus Fröderberg

I slutet av maj meddelade Sofia Wallström, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), att hon i höst lämnar sin post för att i stället bli ny vd på Lif, de forskande läkemedelsföretagen.

Nu är det klart att hon tillfälligt efterträds av Tommy Hansen, i dag chef för avdelningen för verksamhetsstöd på Ivo. Det meddelar regeringen.

Tommy Hansen tillträder posten den 30 september och ska sitta som längst till dess att en ny generaldirektör kan tillträda.

Han har tidigare varit ställföreträdande generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) samt kommundirektör i Hedemora kommun, en tjänst han dock lämnade efter enbart några månader på posten.

Tommy Hansen sitter också med i Ivo:s ledningsgrupp.

Den senaste tiden har anställda på Ivo larmat om brister i arbetsmiljön på myndigheten, bland annat i form av tystnadskultur, toppstyrning och brist på skriftliga rutiner för tillämpning av lagar och regler, något som Läkartidningen rapporterat om i flera artiklar.

Läs mer:
Ivos generaldirektör blir ny vd för Lif
Kritiken mot Ivos arbetsmiljö växer
Arbetsmiljön på Ivo får hård kritik