I kölvattnet efter att förlossningschefen Karin Pettersson fick sparken i våras har sjukhusledningen och styrelsen startat ett projekt för att motverka tystnadskultur och förtydliga reglerna för bisysslor. Nyligen presenterades en handlingsplan för sjukhusstyrelsen, vilket Dagens Medicin var först med att rapportera. I planen listas flera åtgärder kopplade till bland annat sjukhusets kultur, ledarskap och arbetsmiljö. Den viktigaste pusselbiten i projektet är att kartlägga hur utbredd upplevelsen av tystnadskultur är, enligt styrelseordförande Göran Stiernstedt.

– Inom kvinnohälsa har jag papper på att det förekommer tystnadskultur, säger han och syftar på den externa utredning som gjordes förra våren.

Nu vill man dock få klarhet i om situationen ser likadan ut även på andra håll på sjukhuset.

– Jag är övertygad om att det varierar mellan olika enheter på sjukhuset och att det beror mycket på ledarskapet, säger Göran Stiernstedt.

I praktiken ska kartläggningen ske med bland annat tilläggsfrågor i medarbetarenkäten. En extern part ska också hålla i fokusgrupper och individuella intervjuer med medarbetare och chefer.

Andra prioriterade områden i handlingsplanen är att uppdatera sjukhusets styrdokument »Vägvisaren« och förtydliga vad som gäller för anställda med bisysslor, ett behov som också aktualiserades i samband med fallet Karin Pettersson.

– Det ska vara samma regelverk på Karolinska som det är på andra enheter, som exempelvis Danderyds sjukhus eller Södersjukhuset, säger han.

Har det inte varit det?

– Nej, inte i alla delar. Sedan är det också viktigt att man stämmer av med Karolinska institutet, eftersom vissa har anställningar både på institutet och på Karolinska. Dessutom är ju institutet och forskningen ständigt närvarande på alla enheter på sjukhuset.

Även om det är sjukhusledningen som äger projektet ska extern granskning ingå, betonar Göran Stiernstedt. Vilka externa parter som kommer att hålla i tyglarna är dock inte bestämt ännu. Inte heller är själva handlingsplanen helt klar, eftersom den tas fram i »nära samverkan« med de fackliga organisationerna.

Det låter som att ni fortfarande är i ett ganska tidigt skede i det här projektet?

– Min erfarenhet av sådana här projekt är att själva framtagandet, eller processen, är en stor del av vinsten. Det är viktigt att projektprocessen är noggrann och väl förankrad. Främsta målet är inte alltid att det ska gå blixtsnabbt.

Läs också:
Stiernstedt utlovar extern granskning av regler om bisysslor efter protester
Karin Pettersson: »Jag var naiv och trodde att det skulle sluta med en tillsägelse«