Trots att stora framsteg skett inom global hälsa kvarstår flera utmaningar, som ökad antibiotikaresistens, nya möjliga pandemier och klimatförändringar. För att möta de hälsohoten har regeringen, i samråd med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell, kommit fram till att hon ska bli ambassadör för global hälsa på regeringskansliet.

– Dagens utnämning bidrar till regeringens ambition att kraftsamla och stärka Sveriges roll i arbetet med hälsofrågorna. Jag välkomnar Karin Tegmark Wisell till teamet och ser fram emot att arbeta tillsammans, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) i ett uttalande.

Därmed lämnar Karin Tegmark Wisell sitt uppdrag som generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, som hon har lett sedan hösten 2021. I väntan på en ny ordinarie sådan träder Olivia Wigzell, avgående generaldirektör för Socialstyrelsen, in som hennes vikarie.

Beskedet innebär också att ännu en tung myndighet på vårdområdet letar ny generaldirektör. Olivia Wigzells förordnande för Socialstyrelsen löper ut i höst och kan inte förlängas. Även Ivos generaldirektör Sofia Wallström lämnar sitt uppdrag i höst för att bli ny vd för de forskande läkemedelsföretagen Lif.

Läs också:
Ivos generaldirektör blir ny vd för Lif