Sedan i går råder strejk på sju av landets största sjukhus, då Vårdförbundet inte lyckats få igenom sitt krav på arbetstidsförkortning. Hittills har situationen dock varit lugn, enligt flera läkarföreningar som Läkartidningen har varit i kontakt med.

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening. Foto: Anders Wiklund

– Det är ansträngt på alla sjukhus, men man har ändå lyckats ganska bra första dygnet, säger Johan Styrud, som är ordförande i Stockholms läkarförening.

I Region Stockholm berörs Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus av strejken. Än så länge handlar det om ett antal enheter på varje sjukhus, men om strejken fortsätter kommer snart hela regionen att påverkas, enligt ett pressmeddelande.

– Jag ser med stort allvar på strejkens konsekvenser. Sjuksköterskornas arbete är avgörande för vår verksamhet så det är självklart att en strejk får stor påverkan på vården, säger chefläkaren Johan Bratt i ett uttalande.

I dagsläget är det dock främst planerad vård som påverkas i Stockholm. Men eftersom strejken bröt ut under samma vecka som nationaldagen, följt av en klämdag, är det mindre planerad vård än vanligt.

– Vi har inte sett konsekvenserna av det här än. Jag tror att det blir värre nästa vecka om strejken fortsätter, säger Johan Styrud.

Jonas Holm, ordförande
i Västerbottens läns läkareförening. Foto: Privat

Även på Norrlands universitetssjukhus i Umeå var det en lugn första dag på strejken, säger Jonas Holm, ordförande för Västerbottens läns läkareförening. Redan tidigt in i konflikten varnade Läkarförbundet för att läkare skulle kunna bli uppmanade att utföra skyddsarbete för att täcka upp för strejkande sjuksköterskor. Så har det dock inte blivit, enligt Jonas Holm.

– Det har inte varit några situationer där läkare blivit kallade till skyddsarbete. Vi har gått ut till våra medlemmar att vi är neutrala och bara gör de uppgifter som vi har gjort tidigare, säger han.

Kontakten mellan läkare och Vårdförbundet är också god, tycker Jonas Holm.

– Jag uppfattar det som att det finns ett stöd för strejken hos våra medlemmar, framför allt för frågan om arbetstid. Vi har samma mål. Man vill också ha en vettig arbetsmiljö och arbetssituation, och kunna vara hemma hos sina familjer, säger han.

Även på Skånes universitetssjukhus finns en förståelse för Vårdförbundets agerande.

– Man pratar om att det här är samhällsfarligt, men det är också samhällsfarligt att ha en sjukvård där sjuksköterskor inte vill arbeta, säger läkaren Parisa Hartman Mokarami till P4 Malmöhus.

I Östergötland omfattas flera olika kliniker på universitetssjukhuset i Linköping av strejken, däribland akutmottagningen. Karl Landergren, medicinsk direktör i regionen, har flaggat för att strejken kommer att slå hårt mot just akutsjukvården. Därutöver finns »uppenbara risker« för att sköra äldre eller cancersjuka drabbas. Under hela veckan har också operationer och andra planerade aktiviteter ställts in, enligt Niklas Theorin, ordförande i Östergötlands läkarförening. Men det skapar bara ett bedrägligt lugn, menar han.

– Det ger oss marginaler avseende vårdplatser, men väntelistorna byggs på, säger han.

Hittills har han fått många frågor från medlemmar om vilket arbete de kan förväntas utföra under konflikten mellan Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och regioner, SKR. Han har dock inte hunnit få så många rapporter om hur strejken påverkat läkarna ännu.

– Det är ingen som har hört av sig och skrikit högt. Men det betyder ju inte att man inte har haft det jobbigt, utan kanske bara att man inte orkar skrika. Det är lite för tidigt att utvärdera, men vi har inte fått några rapporter om kaos än så länge.

Även om många läkare känner sympati för protesterna mot sjuksköterskornas arbetsvillkor – »vi har ju inte heller alltid toppenvillkor«, som Niklas Theorin säger – kommer strejken i ett besvärligt läge för Region Östergötland. 900 anställda är varslade och en stor omorganisation är på gång.

– Det stormar redan i regionen och strejken blir ytterligare en stressfaktor i allt det här, säger han.

Hanna Kataoka, ordförande för läkarföreningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: Emma Wallskog

Läkarföreningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg följer konflikten noggrant utifrån läkarnas perspektiv, säger ordförande Hanna Kataoka. Flera enheter har stängt, bland annat en stor akutmottagning på Östra sjukhuset, vilket innebär att läkarna där får arbeta på andra enheter och mottagningar på sjukhuset.

– Det här är ett stresstest som heter duga. Det är sommar, det är nedskärningar och det är strejk. Det visar tydligt att vi inte har beredskap. Vi har inga marginaler och knaprar på sista kanterna. Självklart kommer det att bli kännbart om konflikten utökas, och det är väl meningen.

Läs också:
Skarpt läge för Karolinska under strejken: »Ett lidande för patienter«
Vårdförbundet har gått ut i strejk