I dag klockan 11 utökades Vårdförbundets konflikt med Sveriges Kommuner och regioner (SKR) och de kommunala företagens arbetsgivarorganisation Sobona. Det utökade varslet gäller dels fler verksamheter i de redan tidigare berörda regionerna och dels två enheter i Region Värmland: uppvakningsavdelningen på Sjukhuset Torsby och endoskopimottagningen Sjukhuset Arvika.

Knäckfrågan är kortare arbetstid, vilket Vårdförbundet kräver.

– Tyvärr vill arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och regioner inte förhandla med oss om kortare arbetstid. Men vi ger inte upp. Vi vill rädda vården och våra medlemmar vet vad de behöver – hållbara arbetstider för att orka. Risken är annars stor att många lämnar den offentliga sjukvården, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett uttalande.

– Vi ser att arbetstidsförkortning är fel väg att gå i nuläget. Bristen på rätt kompetens i vårdyrkena är stor och att korta ned arbetstiden gör det ännu svårare att ha tillräckligt med personal för att ta hand om alla patienter. Vi vill i stället satsa på andra åtgärder, som att förebygga ohälsa, kompetensutveckling, karriärmodeller och uppgiftsväxling, säger Sten Nordin, vice ordförande SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare strejkar runt 2 000 sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Nu omfattas ytterligare 1 300 anställda av strejken, däribland även barnmorskor.

Nya arbetsplatser som berörs är bland annat vissa enheter inom sjukvårdsrådgivningen 1177 i tre regioner samt vårdcentraler i Malmö och Lund.

Johan Klaar. Foto: Läkarförbundet

Även en rad verksamheter inom NU-sjukvården i Västra Götalandsregionen påverkas. Johan Klaar, ordförande för NU-sektionen inom Västra Götalands läkarförening, säger att det är för tidigt för att se exakt hur sektionens medlemmar kommer att påverkas.

– Det vi ser är att det finns risk att köer till en del mottagningar kommer att växa, vilket kommer göra att läkare kommer att få göra tuffare prioriteringar. Det kan också komma att bli ännu färre vårdplatser, vilket kan sätta tryck på läkare att skriva ut patienter eller att inte skriva in nya patienter, säger han.

Ännu har han fått få frågor kring strejken från medlemmarna, säger Johan Klaar.

– På något ställe har det varit diskussion och funderingar angående vilka arbetsuppgifter läkare kan göra och vad som räknas som konfliktsmittat arbete, men det har varit ganska få frågor.

Det ursprungliga utvidgade varslet var betydligt mer omfattande. I slutet av förra veckan drogs en stor del av varslen tillbaka, bland annat samtliga varslade enheter i Region Västmanland.

Sammanlagt berörs nu 71 000 anställda i hälso- och sjukvården av Vårdförbundets olika konfliktåtgärder.

Här finns Vårdförbundets uppdaterade information om arbetsplatser som berörs.

Läs mer:
Strejken i Västmanland avblåst
Minskat varsel på Lasarettet i Ystad
Lugn start på vårdstrejken – men situationen kan snart förvärras
Skarpt läge för Karolinska under strejken: »Ett lidande för patienter«
Vårdförbundet ökar pressen – strejkvarslar i fler regioner