Förra året gick Region Jämtland Härjedalen minus med en halv miljard kronor och i år syns ingen ljusning. Tvärtom ser underskottet ut att växa med ytterligare 100 miljoner. Det har fått de förtroendevalda revisorerna att dra i handbromsen. Nu har de valt att göra något så ovanligt som en orosanmälan över ekonomin, rapporterar lokala medier.

– Alla människor vet vad oro är, det känns i magen. Och det var precis så vi alla sju förtroendevalda revisorer kände. Då tyckte vi att vi måste uttrycka det på något sätt, och då blev det denna orosanmälan, säger revisorernas ordförande Jan Rönngren (M) till P4 Jämtland.

Han säger att revisorerna är »mäkta oroliga« över den ekonomiska utvecklingen.

– Har man inte pengar kan man inte leverera någon vård, säger han.

Parallellt med det tuffa ekonomiska läget behöver regionen också betala ut stora summor för felaktiga ersättningar till läkare under många års tid, vilket Läkartidningen har rapporterat om. Bara skadeståndet för de felaktiga utbetalningarna ligger på 240 000 kronor.

Läs också:
Halvvägs i rättningen av felaktiga ersättningar i Jämtland Härjedalen
Fel i läkarnas ersättning i ett decennium – nu betalar regionen
Avgift för oönskad vård ska stärka ekonomi i Jämtland Härjedalen