När statsminister Ulf Kristersson (M) intervjuades i SVT:s Morgonstudion på onsdagen ville han inte använda ordet vårdkris, trots utbredda sparkrav runtom i regionerna och larm om att vårdpersonalen får allt svårare att klara vårdbehoven i sommar. I stället betonade han att Sverige går mot en ekonomiskt ljusare framtid.

– Inflationen har varit det enskilt största problemet för regionernas ekonomi, det är viktigt att säga. Det var nog ingen som riktigt hade tänkt på att hög inflation skulle slå så fruktansvärt hårt just mot svensk sjukvård, och den situationen är vi nu dessbättre på väg ur, sa han i intervjun.

Men Läkarförbundet vänder sig starkt emot statsministerns beskrivning.

»Vi har en sjukvård som är väldigt eftersatt, och statsministern och övriga regionpolitiker måste sluta lura sig själva med att tro att det bara beror på inflationen«, skriver ordförande Sofia Rydgren Stale i ett uttalande till Läkartidningen.

Enligt henne hade Sverige en vårdkris »långt innan inflationen skenade«, skriver hon och målar upp en bild av en sjukvård som står och faller med att personalen jobbar övertid och ständigt tvingas till »extraordinära insatser«. Det är knappast en välfungerande sjukvård, menar Sofia Rydgren Stale. Samtidigt passar hon på att skicka en inbjudan till ett studiebesök.

»Statsminister Ulf Kristersson är varmt välkommen att följa läkarnas arbete på valfri akut eller vårdcentral några dagar för att se detta med egna ögon.«

Läs också: 
Ulf Kristersson: »Skulle inte säga att vi har en pågående vårdkris«