I maj förra året sänkte politikerna i Region Stockholm ersättningen för digital vård från 400 till 100 kronor per besök.

– Tanken med att omfördela ersättningen var att stärka vårdcentralerna där vi anser att resurserna gör mest nytta. Med fasta läkare, allt för att få kontinuitet, säger primärvårdsregionråd Christine Lorne (C), till SVT Nyheter Stockholm.

Trots det blev utgifterna högre. De steg med 237 miljoner kronor, till 380 miljoner i fjol. Anledningen, rapporterar SVT, är att vissa bolag flyttade sin verksamhet till Sörmland där ersättningen är högre, och Stockholm får i slutändan betala sin befolknings utomlänsbesök. Ett sådant är den digitala psykologtjänsten Mindler.

Som Läkartidningen tidigare rapporterat kan digitala vårdbolag erbjuda vård via exempelvis chatt och video över hela landet, genom att slussa ärenden via en vårdgivare i en viss region. På så sätt får patienternas hemregioner betala vården till den region där de digitala vårdbolagen har sin verksamhet.